Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Vi polisanmäler dem”

Uppdaterad
Publicerad

Fred Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand, säger att kommunen gör polisanmälan om asylfartyget lägger till i Utansjö.

Skälet är att Ocean Gala – den tänkta asylbåten som ägs av Floating Accommodations Sweden AB som i sin tur ägs av rederiet US Shipbroakers – enligt Fred Nilsson inte har tillstånd att lägga till med det 185 meter långa fartyget vid kajen i Utansjö norr om Härnösands stad.

– Om de lägger till där begås ett brott. Vi kan inte göra en polisanmälan innan fartyget faktiskt lagt till i Utansjö, men om det gör det gör vi omedelbart en anmälan mot hamnens ägare, säger Fred Nilsson till SVT Nyheter Västernorrland.

Riskerar certifieringen

Det tidigare kryssningsfartyget Ocean Gala, byggt 1981 och en gång ett av världens största i sitt slag, är på väg norrut längs Norrlandskusten och beräknas nå Utansjö någon gång under sen eftermiddag.

Fred Nilsson säger vidare att Ocean Gala riskerar att förlora sin certifiering om fartyget går in i Utansjö hamn utan tillstånd.

– De spelar ett högt spel, säger han.

ISPS är en förkortning av International Ship & Port facility Security code. ISPS är ett regelverk som är antaget av International Maritime Organisation (IMO), det internationella sjösäkerhetsorganet. IMO lyder under FN och regelverket gäller för hamnar över hela världen och syftar till att skapa säkra transporter mellan hamnarna för passagerare och gods. Regelverket har funnits sedan 2004.

Floating Accomodations skriver ett avtal med Migrationsverket om att leverera en båt som kan fungera som ett flytande asylboende.

Rederiet visar intresse för att förlägga fartyget Ocean Gala i Wifstavarv utanför Timrå, men kommunen säger nej.

Rederiet gör försök till att få tillstånd att lägga Ocean Gala i Djuphamnen i Härnösands kommun. Kommunen ställer sig tveksamma till att ge företaget bygglov, både tillfälligt eller permanent, för det flytande personalboendet.

Migrationsverket ger både Härnösand och Timrå kommun rätt i att inte låta fartyget användas som asylboende.

Ocean Gala börjar resa från hamnen i Kiel mot hamnen i Utansjö i Härnösands kommun. Fartygets ägare är övertygade om att de inte kommer behöva något bygglov för sin verksamhet, vilket ingen kan ge ett säkert svar på.

Det visar sig att Utansjö hamn förlorade sin certifiering för att ta emot fartyg som Ocean Gala 2014. Om fartyget lägger till i hamnen kan hamnägaren polisanmälas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet