Hör vad kyrkoherde Bror Holm anser om rektorns beslut att flytta skolavslutningen Foto: SVT

Kyrkoherde om flyttad skolavslutning: ”Vi respekterar skolans beslut”

Publicerad

Rektorn på Bergsåkers skola i Sundsvall tolkar skollagen som att det inte går att hålla skolavslutning i Selångers kyrka.

Bror Holm, kyrkoherde i församlingen respekterar beslutet men tänker inte hyra ut kyrkan utan präst närvarande.

– Vi respekterar att det är en skola som vill hålla avslutning och de villkor som gäller för skolan. Vi anpassar oss till auditoriet. Pratar vi med barn så gör vi det, pratar vi med vuxna gör vi det. Är skolan där så gör vi det på skolans villkor, säger Bror Holm, kyrkoherde i Selångers församling.

I många år har Bergsåkers skola haft skolavslutning i Selångers kyrka. Men i år meddelade rektor Roy Resare att avslutningen i stället hålls i skolans gymnastiksal.

I ett utskick till föräldrarna har han angett två skäl. Att det blir trångt i kyrkan och att en flytt till skolan innebär att man kan ”utveckla evenemanget så att det står i bättre överensstämmelse med den nya skollagens värdegrund och anvisningar.”

Kyrkan vill inte gå i polemik

– Jag vill inte se det här som en polemik mellan skolan och kyrkan och vill inte agera på sånt sätt. Man måste respektera varandras egenarter, säger Bror Holm.

På sociala medier har den flyttade skolavslutningen väckt många reaktioner och blivit föremål för diskussion. Föräldrar har tagit initiativ till en egen sommaravslutning i kyrkan, efter skolans avslutning.

Elever på högstadiet har haft en namninsamling och överlämnat protesterna till rektorn, som meddelat att han inte ändrar sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.