Emil Källström, centerriksdagsman från Örnsköldsvik om beslutet att rösta ner till Ulf Kristersson: ”Vi vill att hela Alliansen ska vara med”

”Vi vill hålla ihop Alliansen”

Uppdaterad
Publicerad

Hela Alliansen måste vara med, och Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet måste hållas utanför inflytande. Så motiverar Emil Källström (C), riksdagsman från Örnsköldsvik sitt partis nej till förslaget att låta Ulf Kristersson (M) bli statsminister.

Det blev som det flesta gissade i förväg – riksdagen röstade nej till förslaget att låta moderatledaren Ulf Kristersson bli statsminister.

Frågan är är vad som kommer att hända nu, efter dagens omröstning, och varför exempelvis Centern valde att idag säga nej till den statsministerkandidat man tidigare så tydligt ställt sig bakom.

Alla måsta vara med

– Den här omröstningen handlade inte om vår syn på Ulf Kristersson som statsminister, utan om att vi anser att en Alliansregering måste bestå av hela Alliansen och att denna måste söka stöd i mitten, det säger Emil Källström (C), riksdagsman från Örnsköldsvik.

– Vi anser inte att möjligheterna för detta är uttömda. Nu fortsätter arbetet för just detta. Vi vill hålla ihop Alliansen och hålla SD och Vänsterpartiet utanför regeringsinflytande, menar Källström, som är centerns ekonomisk-politiske talesperson.

Annie Lööf i tur?

Anser du att det är din egen partiledare, Annie Lööf, som nu ska få chansen att prova?

– Det är upp till talmannen vad som händer i nästa steg, säger Källström i ett skriftligt svar till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.