Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör konkursförvaltaren Emma Cutting om de dystra utsikterna för företagen och tvisten som ger ett litet hopp. Foto: SVT

Viksjö: Hundratals miljoner i skulder efter vindkrafthaveri

Publicerad

Nu börjar slutnotan klarna efter det stora bygghaveriet vid Hästkullens vindkraftpark i Viksjö förra året. De båda bolag som stod i centrum för härvan har båda gått i konkurs med skulder till underentreprenörer och leverantörer på 280 miljoner.

I dagarna lads konkursbouppteckningarna för de båda konkursbolagen Active Works och NL Construction fram i tingsrätten.

Skuldberg på 280 miljoner

I Ångermanlands tingsrätt gick företagets företrädare Göran Solig i förra veckan ed på en bouppteckning för NL Construction som slutar på minus 68 miljoner kronor, för att några dagar senare göra samma sak i Stockholms tingsrätt, men då rörde det Active Works och ett minus på 214 miljoner kronor.

De båda systerbolagen som spelade de framträdande rollerna vid fjolårets bygghaveri i Viksjöskogarna har alltså skulder på mer än 280 miljoner kronor. Konkursen i Sollefteåföretaget NL Construction handläggs av konkursförvaltaren Emma Cutting.

”Ser dystert ut”

I hennes bouppteckning finns ett 80-tal företag, de flesta hemmahörande i Västernorrland, som riskerar att förlora miljoner. Den största skulden har NL Constructon till ett företag i Åmål som riskerar att förlora nära 30 miljoner på de månader man gjorde markarbeten i Viksjö utan att få betalt.

– Ja, det ser dystert ut. Det är stora konkurser det rör sig om och just nu finns det inga utsikter att fordringsägarna kommer att få ta del av någon utdelning, säger Emma Cutting.

Flera företag i länet

Det rör sig alltså om två konkurser som pågår parallellt. De båda företagen Active Works och NL Construction har samma företrädare och är varandra närstående. I Viksjö var det Active Works som vann entreprenaden att utföra markjobbet medan NL Construction knöt till sig de underentreprenörer som skulle utföra själva jobbet, och det är de som nu riskerar att ha förlorat allt.

Konkursförvaltaren sätter ett visst hopp till en pågående tvist, se mer om det i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet