Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Viksjöbor strider för allemansrätten

Viksjöbor strider för allemansrätten

Uppdaterad
Publicerad

Allemansrätten brukar betraktas som en självklarhet. Men i Viksjö – i vindkraftbyggets skugga – upplever boende att de mist den rättigheten

De bor mitt i skogen, men de båda vindkraftparkerna Hästkullen och Björnlandshöjden har blivit ett hinder för skogslivet. Boende upplever att de förlorat tillgången till jakt, fiske och den alltid så självklara närheten till skogen.

Skyltar och vakter

De stora byggprojekten har lett till hinder. Såväl skyltar som vaktpersonal avvisar folk berättar Tommy Viklund som är fisketillsyningsman i Viksjö. Hela det 52 kvadratkilometer stora parkområdet betraktas av projektets huvudentreprenör som ett arbetsområde.

– Det är inte rimligt att hela området upplevs som stängt för oss som bor i området. Det har satts upp skyltar 400-500 meter utanför parkområdets gränser vilket jag också påpekat är fel, men fortfarande efter ett och ett halvt år står de kvar, säger Tommy Viklund till SVT.

SVT Västernorrland tillhör dem som gång efter annan blivit avvisade.

Allemansrätten – få undantag

Normalt är undantagen från allemansrätten få och brukar enligt Naturvårdsverket gälla tomtmark, planteringar och särskilt skadekänslig natur. I Viksjö rör det emellertid ett område på 52 kvadratkilometer.

Bland boende är oron nu stor att de kommer att tvingas leva med olägenheterna under en längre tid än väntat. Projektbolaget har sökt tillstånd att få utöka parkens igångsättningstid med två och ett halvt år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet