Musse Akgur och Pauline Edin kom på idén med att bjuda in alla de som inte har någonstans att gå på julafton Foto: SVT Ylva Holmgren

Baren bjuder ensamma på julfirande

Uppdaterad
Publicerad

Julafton närmar sig med stormsteg och för att alla ska känna att de har någonstans att gå arrangerar en bar i Sundsvall en alternativ jul.

Baren kommer att vara stängd för alkoholförsäljning under några timmar men det kommer att finnas alkoholfria alternativ. Barägarna Musse och Mico Akgul tillsammans med Pauline Edin vill arrangera en jul för de som inte har någonstans att gå eller inte har några pengar till julmat och klappar.

  –Jag och min bror har många pensionärer som kommer till vår bar, våra stammisar. Vi tänkte att vi skulle ge dem ett erbjudande som skulle göra dem glada, säger Musse Akgul, delägare av Lucky bar i Sundsvall.

Alternativ jul

Pauline Edin känner Musse och Mico sedan länge och var den som kom på idén med att bjuda in till en alternativ jul.

  – Julen är jätteviktig för mig, det är stort och jag vet att det är många som inte har någon att fira med. Att det är många som är ensamma. Alla förtjänar en varm fin jul med någon som bryr sig om dem. Därför bjuder vi på julmat och julklappar till alla dem som inte har någon, säger Pauline.

Julklappsinsamling

Även julklappar ska delas ut så innan julafton kör baren igång en insamling där folk får lämna köpta eller begagnade klappar.

– Det var på initiativ från gästerna som såg vår inbjudan på nätet där de undrade om vi behövde julklappar och att de gärna ville hjälpa till och lämna in gåvor, berättar Pauline.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.