Foto: SVT

Vill ta över Sollefteå sjukhus och öppna BB

Publicerad

Läkaren bakom vårdbolaget Caspien är intresserad att ta över konkursade Voon i Sollefteå. Men han är också beredd att ta över hela Sollefteå sjukhus – inklusive BB – i en paketlösning som också omfattar den kommunala hemsjukvården.

Tankegångarna är inte nya. De har i omgångar förts fram i den infekterade debatten om Sollefteå sjukhus och sjukvården i Ådalen men då har det hänvisats till den så kallade Norrtäljemodellen.

Vill pröva paketlösning

Nu förs det fram som ett direkt erbjudande till Region Västernorrland från vårdföretagaren Hassan Soleymanpur som driver tre vårdcentraler i Sundsvall.

Nu sneglar Hassan Soleymanpur också på Sollefteå. Han har i SVT uttalat ett intresse att överta Voon i Sollefteå som gick i konkurs förra veckan men vill gå längre än så. Han ser helst en lösning som liknar Norrtäljemodellen.

– Jag är intresserad av Voon men jag ser helst att regionen är beredd att pröva en helhetslösning i Ådalen som omfattar såväl sjukhuset som den kommunala hemsjukvården, säger Soleymanpur.

”Allt i ett”-lösning

Idén är att – som i Norrtälje – skapa en sammanhållen vårdområde där EN huvudman tar ansvaret för primärvård, slutenvård och kommunal hemsjukvård av äldre. Sjukhuset och vårdcentralen skulle bli en enhet och dela på resurserna samtidigt som samma vårdgivare också sköter den hemsjukvård av äldre som idag åligger kommunalt anställda sjuksköterskor.

– På det sättet tror jag att det går att få ordning på såväl sjukvårdens ekonomi som sjukvårdens effektivitet i Ådalen. Jag bedömer också att det skulle kunna vara möjligt att åter öppna BB i Sollefteå. Jag har själv jobbat som förlossningsläkare under en period och tror på en verksamhet som också kan locka långväga mammor, säger Soleymanpur.

Kritik från vårdförbundet

Nyligen övertog Hassan Soleymanpur vårdcentralen på Alnö som drivits av vårdkoncernen Praktikertjänst men det är en verksamhet som efter övertagandet dragit till sig kritik från Vårdförbundet som anser att det saknas rätt kompetens på vårdcentralen.

– Hur följer man upp verksamheten på Caspien Alnö Vårcentral gällande brister i vårdkvalitet och avtalsförpliktelser, undrade Vårdförbundet i en debattartikel förra veckan.

Frågan är om Region Västernorrland är intresserad av Soleymanpurs paketlösning.

Utredning i december

En entreprenadlösning i Sollefteå utreds just nu av regionen och i augusti presenterades en delrapport av utredaren Henrik Kjellberg. I december kommer slutrapporten som ska behandlas av de politiska partierna under våren.

Flera partier har drivit frågan om en entreprenad i Sollefteå men vilken betydelse det kan få beror på vilka partier som tar makten i regionen. Den frågan hänger ännu i luften efter valet för två månader sedan.

Vård med vinstintresse?

Socialdemokraterna har inte sagt nej till en entreprenad men vill i så fall se en lösning utan vinstintresse. Enligt Jan-Olov Häggström (S) har också Norrtäljemodellen haft finansieringsproblem.

– Men eftersom vi inte har klart med styret av regionen så är osvuret bäst vad framtiden kan föra med sig, säger Häggström.

 I Norrtälje har den sammanhållna vårdområde genomförts i samverkan mellan Stockholms Läns Landsting och Norrtälje kommun som tillsammans driver vårdbolaget Tiohundra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdkooperativet Voon

Mer i ämnet