Det gamla trähuset kunde inte räddas utan brann ner till grunden. Se klippet om förödelsen på platsen dagen efter här. Foto: Barbro Sellin SVT

Eva Goës: ”Det är en sådan oerhörd sorg”

Uppdaterad
Publicerad

En villa vid Kattastrand på Härnön i Härnösand totalförstördes i en häftig brand som bröt ut vid 18-tiden på fredagen. Villan ägdes av politikerprofilen Eva Goës (MP).

– Det är en sådan oerhörd sorg. Så många minnen som gått upp i rök, säger hon till SVT Västernorrland.

Räddningstjänst och ambulans kallades till platsen och räddningstjänsten fick inrikta sig på att försöka förhindra att branden spred sig.

Larmet kom vid 18-tiden och när Räddningstjänsten kom fram var tvåvåningsvillan i stort sett övertänd. Det kom rök och lågor från fastigheten.

Foto: Stefan Magnusson

– Min man Stefan åkte hemifrån i 20 minuter och under den tiden blev huset övertänt, berättar Eva Goës.

Häftigt förlopp

Brandförloppet var häftigt och lågor slog ut genom fönstren på nedervåningen. Hela huset rökfylldes snabbt.

Lågorna syntes på långt håll och röken spred sig över havsfjärden och snart över hela stan.

Själv satt Eva Goës på tåget på väg hem till Härnösand när hon såg elden och röken på andra sidan fjärden.

Nära mellan husen

– Jag trodde att någon eldade, och om det var Stefan som gjorde det för det var så nära vårt hus. Jag tänkte att varför eldar han så nära, berättar Eva Goës.

Sedan förstod hon vad som hänt.

– Det fanns inget att göra. Och eftersom det inte fanns nån människa i huset fick brandmännen inrikta sig på att förhindra att elden skulle sprida sig till husen intill. Men vår katt är försvunnen. Vi vet inte om det är ute eller om den var inne i huset när det började brinna.

Foto: Stefan Magnusson

Räddningstjänsten satte vattenspridare mellan husen och kylde fasader i förebyggande syfte.

Brandmännen var kvar på platsen hela natten. Men det stod tidigt klart att huset inte gick att rädda.

Skulle ta över

Miljöpartiet i Härnösand skulle enligt planerna ha haft möte hemma hos Eva Goës under lördagsförmiddagen med genomgång inför den kommande partikongressen. Så blev det nu inte.

– Det är en sådan oerhörd sorg. Vi har bott i huset sedan 1981, och vår yngsta dotter bodde här sedan hon föddes till dess hon blev vuxen. Hon och brorsan skulle ta över huset var det tänkt, hon älskade det här stället, , säger Eva Goës.

– Alla våra tillhörigheter är borta, allt. Ett helt liv. Så många minnen som bara gått upp i rök. Det är så otroligt sorgligt alltihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.