Vindkraft skrämmer bort turister

Uppdaterad
Publicerad

Vildmarksupplevelsen försvinner när djuren lämnar vindkraftparkerna. Turisterna är beredda att betala för att slippa vindkraften.

Vad betyder den omfattande utbyggnaden av vindkraftparker för djur och natur, jakt och friluftsliv och de människor som bokstavligen bor och lever i vindkraftens skugga. Vår resa genom vindkraftland fortsätter.

Negativt för bygden

Stig Persson som bor vid Havsnäsparken i Strömsunds kommun tycker att vildmarkskänslan gått förlorad.

Fokus vindkraft – #dinröst

– Absolut, det gäller även turister som kommer hit från Holland och Tyskland, de är ju vana vid vindkraft, och så kommer de hit och det snurrar överallt, säger han och konstaterar att det kan vara negativt för bygden.

Turister väljer andra resmål

Vindkraftens framtida utbredning innebär en påtaglig exploatering av framförallt Norrland. Bara i Jämtland och Västernorrlands län handlar det om över 3 000 verk. En ännu ej publicerad undersökning som Mittuniversitetet gjort visar att vindkraften påverkar naturupplevelsen. Var tredje tillfrågad uppger sig kunna betala mera för att turista där naturen inte påverkas av vindkraft och var femte väljer bort ett resmål på grund av vindkraft.

– Frågan om vindkraft är känslig och om man ställer riksintresset för vindkraft mot miljömålet storslagen fjällmiljö så visar det sig att stödet för det storslagna fjällandskapet är betydligt starkare än vad stödet är för vindkraft, bland Sveriges befolkning, säger Bosse Bodén, på Mittuniversitetet.

Högst i Sverige

Vindkraftutbyggnaden i fjällen är visserligen begränsad men sker på flera håll, bland annat i Härjedalen och utbyggnaden går snabbt i skogsmiljöer som också kan vara känsliga och Bosse Bodén menar att forskningsresultaten visar att man bör vara lite försiktig

De största vindkraftverk som planeras är 240 meter höga när vingarna når som högst. Det är 60 meter högre än Höga kustenbrons pyloner och högre än någon annan svensk byggnad. De största planerade parkerna täcker 100 kvadratkilometer och består av över 200 verk. Och precis som naturupplevelsen påverkas även själva naturen.

– Det kommer att vara färre djur i en vindkraftpark än i området runt omkring och då menar jag framförallt större djur som ren och älg, säger Anna Skarin på Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Lite forskning

Stig Persson tycker inte att jakten blivit sämre sedan Havsnäsparken kom till.

– Jag kan inte påstå att det påverkat så negativt, möjligen att vägarna styr älgens vandring men om de är rädda för vindkraftverken kan jag inte svara på, säger han.

Det finns inte så mycket forskning om djur och vindkraft men Anna Skarin har studerat hur renar reagerar på vindkraftparker.

– Vi har renar som är märkta med GPS och det vi ser är att renarna ställer sig i ljudskugga, till exempel nedanför berget där ljudet inte hörs lika väl, och där har de betat mera än de gjorde innan den vindkraftparken byggdes, förklarar hon.

Hos vindkraftexploatören SCA är man inte lika övertygade.

– Vi har sett att renarna söker sig fram till vindkraftverken, vi har foto på det och vi är inte säkra på att undvikelseeffekten finns där, menar Åke Westberg, chef för SCA Energy.

Skuggor påverkar

Fåglar som kungsörn och även fladdermöss kan skadas när de flyger in i kraftverken och även påverkas av den turbulens som uppstår. Ljudet från kraftverken är en störningsfaktor, precis som vägnäten som genomkorsar parkerna men även de ständigt framrusande slagskuggorna från vingarna tycks påverka.

Jonna Jinton som bor i Grundtjärn i Sollefteå kommun, där en omfattande vindkraftutbyggnad planeras, är bekymrad.

– Skogarna här runt omkring kommer att förstöras helt och hållet och det känns som om man bygger vindkraft för miljöns skull men samtidigt skövlar man miljön, säger hon uppgivet.

Dags att bromsa

Turisterna gillar inte vindkraftverken, djuren försvinner och jakten kan påverkas negativt. Vi har hört det förut men även forskaren Anna Skarin tycker att det är dags att bromsa utbyggnadstakten.

– Jag skulle gärna se att man går försiktigare fram så att man vet mera innan man bara bygger och bygger och bygger, sen står man där och har alla de här verken och även om man säger att man ska ta ned dem om de stör så undrar jag om man verkligen kommer att göra det, funderar hon.

– Vi tar bort de vindkraftverk som blir allt för störande, säger Bengt Gruvin, sakkunnig i vindkraftsfrågor på länsstyrelsen i Västernorrland.

Samtidigt är avslagen är få och vindkraftboomen fortsätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus vindkraft – #dinröst

Mer i ämnet