Vindkraftbyar kräver fri el

Uppdaterad
Publicerad

Fri el som plåster på såren. Det kravet förs nu fram av 40 byar i det område som kommer att bli mest utsatta av SCA och Statkrafts stora vindkraftutbyggnad i Västernorrland och Jämtland.

Den nybildade föreningen Förenade Vindbyar har enats om tre krav varav gratis inkoppling på elnätet tillhör de mer kontroversiella.

”I skuggan av vindkraften”

SSVAB

– Det är inte mer än rätt att människorna i de här bygderna får tillbaka något. Vi kommer att leva i skuggan av vindkraften under all framtid, säger Ove Mohlin, ordförande i föreningen, till Mittnytt.

Strax före jul lämnade SCA och Statkraft in den formella ansökan om att få starta bygget av de nya vindkraftparkerna. Ansökan omfattar sex vindkraftparker och 455 vindkraftverk.

Tre krav

Samtidigt med SCA och Statkrafts ansökan har de boende i området – Strömsund, Ragunda och Ramsele – också gått på offensiven. De har bildat en gemensam förening och formulerat tre huvudkrav:

– Fri el till alla fast boende som är mantalsskrivna i det berörda området.

– Återbäring till bygden i form av bygdemedel. En procent av SCA och Statkrafts intäkter för vindkraften skall gå tillbaka till byarna i form av bygdemedel.

– Bättre infrastruktur, det vill säga bättre vägar och en utbyggnad av mobilnätet.

Kravet på fri el är tuffast:

– Men det är fullt rimligt. Vi ser det som en morot för att åstadkomma återflyttning till våra byar, säger Gunilla Lundin i Förenade Vindbyar. Det här är bygder som präglats av utflyttning under lång tid.

Vägbyggen på gång

När det gäller utbyggd infrastruktur håller byarna redan på att bli bönhörda. Tillsammans med Vägverket har SCA och Statkraft redan skissat på upprustning av 20 mil väg – investeringar som krävs för att kunna transportera de stora och tunga vindkraftverken på plats.

SCA och Statkraft har räknat med att utbyggnaden av vinkraftparkerna kommer att ge mellan 2000 och 3000 årsarbeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSVAB

Mer i ämnet