Vindkraften i fara

Publicerad
Efter gårdagens dom i Miljödomstolen har skogsjätten SCA börjat tveka om det stora vinkraftsprojekt som ska genomföras tillsammans med norska Statkraft. Och en investering på 20 miljarder kan nu vara i farozonen.

Från början handlade det om 460 vindkraftverk som SCA och norska Statkraft skulle bygga i Västernorrland och Jämtlands län. en investering på 20 miljarder kronor. Att planerna skulle behöva justeras en del kom inte som någon överraskning, men gårdagen utslag i Miljödomstpolen kom som en kalldusch.
– Ett förbryllande domslut som vi inte riktigt förstår. Man har gjort det här av hänsyn till rennäringen men i en hel del av de områden som nu avlysts finns det inga renintressen, säger Björn Lyngfeldt, informatör på SCA.

Det är ett hundratal av dom drygt 150 vindsnurrorna i Björkvattnet som miljödomstolen nu satt stopp för. Och enligt Lyngfeldt är det nu frågan om vindkraftssatsningen lönar sig över huvud taget.
– Innan vi har förutsättningarna klarar har vi ingen projekt, säger han.

Samernas juridiska ombud Camilla Wikland är däremot överlycklig.
– En jättestor och oväntad framgång, säger hon.

Värdefulla områden har räddats för rennäringens räkning. Och så vitt hon vet är det första gången i Sverige som renskötselns intressen kunnat hävda sig mot vindsnurrorna. Och första gången som en internationell konvention, ICCPR, använts för att på detta sätt stärka urbefolkningens intressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSVAB

Mer i ämnet