Foto: Fredrik Sandberg/TT Hans Lindblom/SVT

Vindkrafthärvan: Även Sollefteåföretaget NL Construction hotas av konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Även Sollefteåföretaget NL Construction hotas nu av konkurs efter vinterns vindkraftbråk i Viksjö. Under onsdagen beslutade Ångermanlands tingsrätt att avbryta rekonstruktionen av det skuldtyngda bolaget.

NL Construction som har skulder på 270 miljoner riskerar därmed att försättas i konkurs.

NL Construction är det andra bolaget i härvan kring Hästkullens vindkraftpark som nu har ett konkurshot hängande över sig. I förra veckan kunde SVT Västernorrland berätta att den tidigare huvudentreprenören Active Works också riskerar konkurs sedan Stockholms tingsrätt också i det fallet beslutat att avbryta den pågående rekonstruktionen.

Vindkraftparken Hästkullen

Märkliga affärer

Active Works och NL Construction är två bolag som står varandra nära. De har samma företrädare och samma adress, med den skillnaden att en Sollefteåbo uppgetts vara NL Constructions huvudägare.

De båda bolagen står i centrum för den härva av uppseendeväckande affärer som präglade vindkraftbygget i vintras. Under sex månader stod bygget i stort sett stilla.

Komplicerad entreprenadkedja

I Viksjö var det Active Works som fick uppdraget att genomföra merparten av den markentreprenad som i slutänden är tänkt att bli en av Europas största vindkraftparker, men själva jobbet lade Active Works till stor del ut på det närstående bolaget NL Construction.

Det var NL Construction som i sin tur tog in de underentreprenörer som senare inte fick betalt.

Personlig konkurs

I vintras kunde SVT Västernorrland och Uppdrag granskning berätta hur det lilla Sollefteåföretaget på kort tid blåstes upp till en dominerande aktör i Viksjö och hur ägaren – Sollefteåbon – i sista stund räddades undan personlig konkurs för att i nästa göra storaffärer i entreprenadbranschen, i Viksjö.

Idag har NL Construction skulder på 270 miljoner kronor varav 70 miljoner till de underentreprenörer som aldrig fick betalt.

Saknas ”synnerliga skäl”

Sedan årsskiftet har såväl Active Works som NL Construction varit under rekonstruktion vilket inneburit ett skydd mot konkurs, men under de senaste dagarna har såväl Stockholms tingsrätt som Ångermanlands tingsrätt beslutat att rekonstruktionerna ska avbrytas. De ”synnerliga skäl” som lagen föreskriver saknas, anser båda tingsrätterna.

Anmärkningsvärt påstående

Att NL Construction skulle få fram de 69 miljoner som krävs för att få till stånd någon form av ackordsuppgörelse om 25 procent anser Ångermanlands tingsrätt som osäkert.

Tingsrätten finner det också anmärkningsvärt att Active Works rekonstruktör  i en inlaga till tingsrätten i förra veckan påstått att Stockholms tingsrätt beviljat fortsatt rekonstruktion av Active Works när det inte var sant.

Stora inbördes krav

Till saken hör också att NL Construction och Active Works är varandras största fordringsägare. Samtidigt som Active Works kräver NL Construction på 216 miljoner har NL Comnstruction ett krav på Active Works på motsvarande cirka 70 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet