I våras stod de båda bolagen i centrum när SVTs Uppdrag granskning grävde i de komplicerade turerna i Viksjö. Nu har båda gått i konkurs med stora skulder.

I centrum av vindkrafthärvan – nu är båda bolagen i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer konkurserna slag i slag efter det stora vindkraftkaoset i Viksjö. Sollefteåföretaget NL Construction har försatts i konkurs med stora skulder.

Konkursbeslutet fattades av Ångermanlands tingsrätt på tisdagen. Det är inte direkt oväntat.

NL Construction var ett av bolagen som stod i centrum för den stora vindkrafthärvan i Viksjö förra vintern och har sedan dess varit på obestånd. En företagsrekonstruktion tidigare i år misslyckades och nu saknar bolaget såväl verksamhet som pengar.

Vindkraftparken Hästkullen

Småföretagare i kläm

Det som återstår är skulder. Antingen 70 miljoner eller 280 miljoner beroende av hur man räknar, och det är vinterns underentreprenörer och småföretagare i Viksjö som hamnar i kläm.

Emma Cutting vid Kaidings advokatbyrå i Östersund är utsedd till konkursförvaltare:

– Jag har precis börjat sätta mig in i den här konkursen och vill uppmana alla som tycker sig ha fordringar på konkursboet att höra av sig till mig. Jag har fått uppgift att det rör sig om skulder på totalt cirka 70 miljoner men det är en preliminär siffra. säger hon till SVT.

Närstående till Active Works

Det är NL Construction som själv begärt sig i konkurs och konkursansökan kommer bara två veckor efter att det närstående bolaget Active Works också gått i konkurs.

Bolagen har stått varandra mycket nära. De har inte bara haft samma bolagsföreträdare och adress, de hade också ett nära samarbete i Viksjö där de kontrakterade underentreprenörer sedan inte fick betalt.

Föreslog konkursförvaltare

Nu är det konkursförvaltare som skall utreda orsaken till konkurserna. I båda fallen är det bolagen själva som begärt sig i konkurs. Det är också de båda bolagen som själva föreslagit de konkursförvaltare som ska bringa reda i härvorna.

Emma Cutting är sålunda den konkursförvaltare som NL Construction velat se på posten.

– Jag vet inte varför de föreslagit mig. Jag har ingen tidigare relation till någon inom NL Construction, säger hon.

Inbördes skulder

En fråga som hon kommer att tvingas reda ut som konkursförvaltare är de stora inbördes skulder som NL Construction och Active Works säger sig ha till varandra.

Inför konkursen har NL Construction redovisat ett krav på Active Works på nära 70 miljoner medan Active Works krävt NL Construction på 216 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet