Active Works vd, Göran Solig, är sparsam med sina kommentarer när bolaget nu hotas av konkurs. Fortfarande är det oklart om underentreprenörerna någonsin kommer att få fullt betalt för sitt jobb i Viksjö. Foto: SVT

Vindkraftskandalen: Akut konkurs hotar Active Works

Uppdaterad
Publicerad

Active Works spelade huvudrollen i det bråk som skakade det stora vindkraftbygget i Viksjö i vintras. Nu hotas det skandalomsusade bolaget akut av konkurs för skulder på över 150 miljoner kronor.

Sent på fredagen beslutade Stockholms tingsrätt att stoppa företagsrekonstruktionen av det bolag som spelade huvudrollen i vinterns utdragna bråk vid Hästkullens vindkraftpark i Viksjö. Beslutet innebär att Active Works inte längre är skyddat mot konkurs.

Akut konkurshot

Bolaget som har skulder på 150 miljoner hotas därmed akut av likvidation, och enligt en av fordringsägarna som SVT talat med finns det flera som nu står beredda att begära Active Works i konkurs. Flera underentreprenörer väntar fortfarande på betalning för det jobb man utförde i Viksjö och en ansökan om konkurs kan komma redan till veckan.

Vindkraftparken Hästkullen

Göran Solig som är Active Works vd är sparsam med sina kommentarer när SVT ringer för en kommentar.

– Tingsrätten har gjort sitt val, men något ytterligare vill jag inte säga, förklarar han.

Märkliga affärer

Bolaget har möjlighet att överklaga tingsrättens beslut att stoppa företagsrekonstruktionen till Svea hovrätt men Göran Solig vill inte ge några besked på den punkten. Det kommer att visa sig, säger han.

I sitt beslut lyfter Stockholms tingsrätt att bolagets affärsmetoder togs upp i SVTs Uppdrag granskning i våras och att Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Stefan Lundberg ifrågasatt en rad märkliga affärstransaktioner mellan Active Works och bolag som står Active Works nära. Bland dem Sollefteåföretaget NL Construction som har skulder på 270 miljoner efter att också det bolaget varit djupt inblandade i affärerna i Viksjö.

Även NL Construction är under företagsrekonstruktion och i dagarna ska Härnösands tingsrätt ta ställning till om den skall få fortsätta eller om också det bolaget inom kort ställs inför ett akut konkurshot.

Konkurshot sedan i januari

Redan i januari i år gjordes försök att försätta Active Works i konkurs, men då ansökte bolaget om företagsrekonstruktion vilket i princip innebär ett konkursskydd under det att företaget ska få ordning på sina affärer.

Den första rekonstruktionsperioden på tre månader förlängdes sedan i april i år med ytterligare tre månader, men när Active Works återkom nu i juli för ytterliggare en förlängning sa alltså Stockholms tingsrätt stopp. Det är helt enkelt för osäkert om rekonstruktionen någonsin kommer att lyckas, menar rätten.

Indragna i flera tvister

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Active Works har prioriterade och oprioriterade skulder på 155 miljoner.

Samtidigt uppger sig bolaget ha tillgångar på 270 miljoner, men då ska man veta att 240 av dessa består av ett osäkert krav på det tyska vindkraftbolaget Nordex för att de sparkade Active Works från Viksjö i vintras. Då hade miljardbygget i Viksjö stått stilla i månader efter en långdragen konflikt mellan entreprenörerna i projektet. Nordex linje är att Active Works inte varit en seriös partner och att de använt företagsrekonstruktionen på ett otillbörligt sätt.

Konkursförvaltare

Det är oklart när tvisten med Nordex och andra tvister som Active Works är indragna i kan avgöras, konstaterar tingsrätten, och stoppar rekonstruktionen.

I det fall Active Works försätts i konkurs blir dessa affärstvister en fråga för konkursförvaltaren att hantera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet