Foto: TT

Vindkraftverk bullrar inte för mycket

Uppdaterad
Publicerad

Bullret vid vindkraftparkerna Björkhöjden och Ögonfägnaden väster om Ramsele överstiger inte gränsvärdena, uppger SSVAB och nu vill bolaget bygga ännu högre verk.

Det var i samband med en pressträff idag som SSVAB, som ägs av Statkraft och SCA, redovisade resultatet för de bullermätningar som företaget ålagts att göra.
– Det preliminära resultatet visar att vi håller alla värden, säger Jakob Norström, VD för SSVAB.

Bullrar inte för högt

Buller är något som de som bor nära vindkraftverk anser vara en störningsfaktor men nu hävdar alltså SSVAB att gränsvärdet på 40 decibel, i ett slags medelvärde, inte överskrids och företaget vill nu bygga ännu större vindkraftverk. Vid Bodhögarna och Björkvattnet i Jämtland väster om Ramsele har man ansökt om tillstånd för cirka etthundra stycken 220 meter höga verk.
– När det gäller buller blir det ingen skillnad men däremot kan man kanske att uppleva att landskapsbilden förändras när man går upp i höjd, säger Jakob Norström.

Utbyggnad även utan bidrag

Elcertifikatsystemet, som är ett bidragssystem, har enligt branschföreträdare tidigare setts som den begränsande faktorn för utbyggnadstakten men nu menar Jakob Norström att vindkraftutbyggnaden kommer att forstätta även utan bidrag.
– Jag tror att man framgent kommer att kunna ha en utbyggnad av vindkraften utan subsidier, säger han.

Frågan är om vindkraften till och med kan ersätta kärnkraften.
– Inte orimligt, säger Jakob Norström men konstaterar att det innebär många vindkraftverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer