Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om vindsnurrorna kommer för nära Fredriks tomt så kanske han flyr länet. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Vindkraftverken kan skrämma bort invånare från glesbygden – Fredrik, 25, i Byberget: ”Får fly länet”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Lögdahl och hans sambo Emma bor i ett rött hus omgivet av skogen i Byberget i Ånge kommun. Och ett eventuellt vindkraftsbygge kan göra att paret flyttar från länet.

Västernorrland gick från 40 vindkraftverk 2015 till 409 verk 2020. Och många fler planeras. I länet handläggs just nu 127 vindkraftverk enligt Vindbrukskollen.

Antalet vindkraftverk i Sverige har ökat med nästan 900 procent de senaste 20 åren, visar en rapport från SCB.

SVT Västernorrland i Ånge – glesbygdens överlevnad

På Spångberget i Ånge kommun planeras det för 39 vindsnurror. Och även på Byberget precis där Fredrik bor pratas det om att det ska bli nya kraftverk.

25-åriga Fredrik Lögdahl bor i Byberget för närheten till skogen och på grund av sitt intresse hundar och jakt. Foto: Stina Ahlinder/SVT

”Många är inne på att flytta härifrån”

Boende i området har startat en namninsamling för att visa sitt missnöje mot planerna på vindkraftsbygget.

Kristina Larsson i Östavall i Ånge kommun tycker att vindkraftverken gör ett otäckt ljud och tror att många kommer att tänka om när det gäller inflyttning.

– Det är inte så attraktivt om det står vindsnurror och stör. Det är många som är inne på att flytta härifrån, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Västernorrland i Ånge – glesbygdens överlevnad

Mer i ämnet