Vinstlotten för Region Västernorrland – plus en kvarts miljard

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland är en av vinnarna när ett nytt system för omfördelning mellan kommuner och landsting ska införas vid årsskiftet.

Förändringen gör att regionen får 655 kronor mer per invånare – eller totalt per år 254 miljoner kronor.

I sitt sommartal på söndagen lyfte statsminister Stefan Löven frågan om de stora ekonomiska skillnaderna mellan glest befolkade kommuner och regioner i bland annat norra Sverige och de större stadsregionenerna.

Det handlar om pengar till vård, omsorg och skola för kommuner och regioner. Regeringen vill genomföra förändringar i systemet för utjämning mellan kommunerna i landet – att flytta pengar från de rika kommunerna till de fattiga. 

”Krävs mer pengar till primär- och specialistvård”

Grundförslaget lades fram redan förra året, men det är under hösten det ska genomföras.

– Vi måste ha en kostnadsutjämmning över landet, menar Lena Asplund. Vi har problem i länet när det gäller antalet äldre och minskade skatteintäkter.

– Vi behöver mer pengar till primärvården och vi måste se över till specialistvården, sjukhusen,  där prognoserna pekar på stora underskott, säger Lena Asplund.

Välfärd billigare i storstäder

Det är dyrare bedriva välfärd i glest befolkade kommuner i norra Sverige än i täta stadsregioner, menar regeringen och pekar på att storstäder har både bättre förutsättningar både när det gäller inkomst och utbildning hos befolkningen.

Många kommuner och regioner inte minst i norra Sverige sliter ekonomin och för Region Västernorrland finns många svarta hål att fylla.

Både vinnare och förlorare bland kommunerna

Bland länets kommuner är Ånge, Härnösand, Sollefteå och Kramfors vinnare, medan Sundsvall, Timrå och inte minst Örnsköldsvik tillhör förlorarna.

Redan till årsskiftet ska det nya det förändrade systemet vara på plats, men först ska riksdagen besluta i frågan.

Det kan komma att bli strid i frågan, inte minst från de områden i landet som kommer att förlora mest på förändringen, som landstinget i Stockholm.

Hur det här kommer slutligen att slå är ännu oklart – dels ökar ju statsbidragen till landstingen och regionerna och dels har regeringen aviserat en mjuk övergång. 

Som plåster på såren ska de kommuner och regioner som förlorar mest på förändringen att få övergångsbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.