Det blir varierat adventsväder i norra delarna av landet. På vissa platser kommer solen skina – i fjällkedjan blir det ruskigt och troligen nya vädervarningar. Foto: TT.

Så blir adventsvädret i norra delarna av landet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett varierande adventsväder i norra delarna av landet under söndagen. SVT:s meteorolog Deana Bajic har rankat vinnarna.

– Jag skulle helt vara i Västernorrland och kanske Jämtland på första advent, säger hon.

Många drömmer om en vit, gnistrande och ljus först advent. På vissa platser i landet blir det rätt idylliskt – samtidigt som det blir betydligt grinigare på andra håll.

Gemensamt för de sex nordligaste länen är att alla får en vit första advent. De senaste dagarnas snöande kommer att ligga kvar på backen då kylan och minusgraderna håller i sig.

Helgen inleds med klart och vackert väder på lördagen, med någon minusgrad på de flesta håll. Men söndagen väntas bli rätt ruskig, framförallt i fjällkedjan där varningar är att vänta.

Om du fick välja, vart skulle du helst befinna dig på första advent? För att få det så idylliskt som möjligt vädermässigt?

– Då skulle jag nog välja Västernorrland och kanske Jämtland. Där skulle jag vara på söndag.

Gävleborg:

Det kommer bli vitt och fortsatt kallt. Temperaturen väntas ligga mellan 2-6 minusgrader.

– Det blir ganska soligt, men en del släjmoln. Men ljust och fint och solen kommer nog synas genom slöjmolnen, säger Deana Bajic.

På morgonen väntas frisk vind, under dagen blir det fortsatt friska vindar i byarna.

– Det kommer att kännas kallare än vad termometern visar, säger Bajic.

Dalarna:

– Här blir det inte speciellt blåsigt. Det kommer vara lite lugnare än i Gävleborg. Lite moln, men ingen strålande sol. Temperaturen kommer att ligga mellan 3 och 10 minusgrader. Kallast blir det i norra delarna av Dalarna. Även här ligger snön kvar, då det blir kallt under natten mot första advent, säger Deana Bajic.

Jämtland:

– Här blir det en del sol, framförallt i norra och östra delarna av Jämtlands län. I fjällen blir det fortsatt snöbyar som drar in västerifrån.

Lokalt kan det bli någon snöby i Härjedalen och i Härjedalsfjällen, det blir lite mer moln i fjällkedjan och friska vindar. Så lite blåsigt med snöbyar, men delvis soligt i öster. Temperaturen kommer ligga mellan 3-10 minusgrader, säger Deana Bajic.

Västernorrland:

– Här blir det soligt, men kom ihåg att det handlar om novembersol som bara syns en kort stund. Temperaturen väntas ligga mellan 2 och 6 minusgrader. Det blir lite blåsigt, emellanåt kan det blåsa friska västliga vindar. Det innebär att det kommer att kännas kallare än vad det är, vi får en kyleffekt av vinden, säger Deana Bajic.

Västerbotten:

– Det blir en hel del klart väder vid kusten och inladet, men blåsigt i hela området. Det blir friska vindar överlag. I fjällkedjan väntas hårda vindar i kombination med snöbyar och där finns en risk för att en vädervarning utfärdas. Temperaturen väntas ligga mellan 3 och 10 minusgrader, säger Deana Bajic.

Norrbotten:

– Här blir det blåsigt i fjällen och även snöbyar. Det finns en risk för att det blir en varning i Lapplandsfjällen. I Norrbotten kan det bli snöbyar även i längs kusten på adventskvällen och även lite öster om fjällen. Överlag blir det blåsigt, säger Deana Bajic.

Foto: SVT.

Här kan du läsa den senaste väderprognosen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.