”Vore djupt olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det vore förödande och djupt olyckligt om Mittuniversitetets lärarutbildning blev kvar i Härnösand. Det menar sex ämnesföreträdare i ett brev till rektorn på Mittuniversitetet. I brevet förespråkar de en flytt till Sundsvall.

Mittuniversitetet ska spara pengar. Just nu funderar styrelsen över två alternativ när det gäller Härnösand. Antingen behålla det mesta av verksamheten eller flytta den till Sundsvall. Redan har en dragkamp uppstått mellan Härnösands kommun och Sundsvalls kommun.

Men nu ger sig de ämnesansvariga på Mittuniversitetet i Härnösand in i debatten. I ett brev till rektor vädjar de om en flytt från Härnösand. I brevet skriver de sex att om lärarutbildningen blir kvar i Härnösand så riskerar utbildningen att ”isoleras från övrig humanvetenskaplig verksamhet”.

Mittuniversitetet

Universitetsmiljön i Härnösand blir för liten helt enkelt.

Istället förespråkar de ämnesansvariga en flytt till Sundsvall. Att bygga upp en human- och samhällsvetenskaplig miljö där skulle stärka lärarutbildningens framtida vitalitet och tillväxtmöjligheter.

En flytt vore naturligtvis tråkigt för Härnösand, skriver de, men de menar att  man inte kan riskera lärarutbildningens väl och ve genom regionalpolitik.

Mittuniversitetets styrelse ska fatta beslut om besparingarna den 12 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittuniversitetet

Mer i ämnet