Foto: SVT/Daniel Hedström

15-åriga Hoodo importerar och säljer sjalar

Publicerad

Hoodo Muhumed är en av deltagarna i sommarlovsprojektet Framtidens företagare som anordnas i Fagersta, Sala och Norberg. Hon säljer sjalar som hon importerar från Afrika.

15-åriga Hoodo Muhumed kom till Sverige 2014. Hon är född i Somalia, men har bott en längre tid i Etiopien. Där bor fortfarande hennes bror, som hjälper henne att importera sjalar till Fagersta, där Hoodo säljer dem. Men hon har redan breddat verksamheten och importerar nu, genom bekanta, även sjalar från bland annat Kenya.

– Här i Fagersta finns det inte många butiker att välja på som säljer fina sjalar. Det finns egentligen bara två affärer som säljer kläder, säger hon.

Hoodo Muhumed Foto: SVT/Daniel Hedström

Hennes affärsidé är en av många som har utvecklats i sommarlovsprojektet Framtidens företagare, som anordnas i Fagersta, Sala och Norberg.

Har hittat kunder i Fagersta

Efter att ha varit igång några veckor har Hoodo märkt att det finns folk i kommunen som är intresserade av att köpa sjalarna.

– Första veckan var det bara kusiner och kompisar som köpte. Men sen har det varit flera andra ungdomar som har kontaktat mig och vill ha sjalar, säger hon.

Hoodo Muhumed med sjalar som hon har importerat från Afrika. Foto: SVT/Daniel Hedström

”Man kan använda sjalar hur man vill”

Hoodo ser sitt arbete med sjalarna som ett sätt att hålla kontakten med sitt hemland, och ett sätt att koppla samman de två kulturerna.

– Många tänker att sjalar bara är något man har på huvudet. Muslimer har dem ju oftast på huvudet, men man kan egentligen använda dem hur man vill, säger hon.

”Hon är ett föredöme”

Ann-Sofie Fryxell, som är handledare åt Hoodo, är imponerad av hennes drivkraft.

– Hon har inte bara hjärta och glädje för det hon gör. Hon är snabb också. Jag sa åt henne att hon måste hitta en importör, och en vecka senare hade hon fixat två importörer i Etiopien och Somalia. Så det är inte som att plocka jordgubbar under sommarlovet, direkt, säger hon.

Ann-Sofie Fryxell

Hon är också imponerad av att Hoodos projekt gynnar ekonomin i hennes hemland samtidigt som hon knyter an till den svenska kulturen.

– Hon är ett föredöme för alla nya som kommer till Sverige, säger hon.

Vill utöka verksamheten i framtiden

I framtiden vill Hoodo fortsätta importera och sälja sjalar, men även smycken. Nu är hon glad att få ägna sommaren åt projektet.

– Det har varit min dröm ganska länge, men har inte trott att det ska bli av i den här åldern. Jag trivs väldigt bra i det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.