När säsongerna överlappar är det träning sju gånger i veckan. ”Men oftast går det bra” säger 15-åringarna som trivs med att dubblera. Foto: Jenny Berggren/SVT

Alice och Martina om att dubbelidrotta: ”Vi vill inte välja – än”

Uppdaterad
Publicerad

”För eller senare kommer en punkt då man måste välja en av sina sporter.” Det är upplevelsen hos många idrottande barn och tonåringar, tror Alice Samuelsson och Martina Andersson som än så länge dubblerar fotboll och innebandy.

– Vi skulle vilja fortsätta med båda, jättelänge.

Efter att fotbolls- och tidigare bandyspelaren Matilda Plan fick pris på svenska idrottsgalan för sitt dubbelidrottande på elitnivå, har frågan om ungas möjligheter att hålla på med flera idrotter fått nytt ljus på sig. Fördelarna sägs vara flera.

Riksidrottsförbundet och bland annat forskare pekar exempelvis på att allsidig träning och rörelse är bra för kroppen och den motoriska utvecklingen hos barn. Det minskar också skaderisken och underlättar att hitta en ny idrott om en senare tröttnar och vill prova något nytt – istället för att helt sluta.

Samtidigt är det många barn och unga som upplever att de, bland annat på grund av tidiga specialiseringar, åretruntsäsonger och höga krav, tvingas välja en idrott att satsa på.

I Västmanland är Gideonsbergs IF i Västerås en av föreningarna som uppmuntrar dubbelidrott, hör om det i klippet. 

– Många väljer nog när de blir lite äldre för att det blir för mycket att hålla på med två. Men det hade ju varit optimalt om fler hade kunnat hålla på med flera idrotter på en lägre nivå, säger Johan Samuelsson, ledare. Foto: Jenny Berggren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.