Här poserar den 30-åriga mannen på en privat bild hämtad från polisens förundersökning. Foto: Ur polisens förundersökning

Mördade sin styvbror med yxa – döms till 15 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige mannen mördade sin 29-årige styvbror i Hallstahammar i november. Det konstaterar tingsrätten som nu dömer mannen till 15 års fängelse. Åklagaren är nöjd med domen, men försvarsadvokaten säger att den ska överklagas.

– På det stora hela är jag nöjd, rubriceringen var i linje med det jag yrkade på. Vad det gäller påföljden så begärde jag minst 16 års fängelse, säger åklagare Carl-Johan Norström.

Det var i november förra året som en 29-årig man hittades död i sin lägenhet i centrala Halllstahammar.

Mannens styvbror anhölls och erkände senare att han slagit en yxa i sin 29-årige styvbrors huvud. Enligt åklagaren ska motivet bakom det ha varit svartsjuka.

Han döms nu för mord och dessutom för ett grovt vapenbrott som ska ha begåtts vid ett tidigare tillfälle under 2017. Straffet blir 15 års fängelse och skadestånd till offrets anhöriga.

Kommer överklaga

Mannens försvarsadvokat Martin Beskow säger att han pratat med sin klient och att de kommer överklaga domen.

– Vi tycker att den är felaktig och onödigt sträng. Den kommer överklagas, absolut.

Han menar att Tingsrätten inte tagit hänsyn till de förmildrande omständigheter som de fört fram, som den nu dömdes psykiska mående exempelvis.

Tingsrätten å sin sida anser att mannen borde ha haft utrymme att överväga sitt agerande i våldssituationen oavsett sitt mående. De menar vidare att hanhar använt ett kraftigt övervåld och och avfärdar mannens invändningar om att han vid ett tillfälle agerade i nödvärn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.