15 procent av alla unga män mår psykiskt dåligt, enligt Centrum för Klinisk Forskning i Västerås. Foto: SVT

15 procent av unga män mår psykiskt dåligt

Publicerad

Upp till 200 unga män i varje årskull i Västmanland mår psykiskt dåligt. En del av dem behöver söka vård från psykiatrin men det är inte alla som behöver professionell hjälp. För dem kan det räcka att prata med en utomstående vuxen.

– Det är bara en liten del av de unga männen som mår psykiskt dåligt som behöver professionell hjälp, säger Kent Nilsson, professor och chef på Centrum för Klinisk Forskning i Västerås.

De kan till exempel söka sig till Barn- och Ungdomspsykiatrin, en skolkurator eller eventuellt Socialtjänsten om det finns en psykosocial belastning.

Viktigt att få perspektiv

För de resterande 150-200 unga männen i varje årskull i Västmanland som uppskattas ha psykiska problem, så kan det räcka med en annan vuxen att prata med för att få ur sig sina tankar och få hjälp att sortera dem.

– Man mår dåligt under olika perioder av livet och då kan någon vuxen som har varit med om liknande saker vara bra att prata med. Killjouren är en utmärkt verksamhet där det finns vuxna som kan sätta den unges mående i ett perspektiv, oavsett vilka problem man har, säger Kent Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.