20-åring döms för 30 grova våldtäkter mot barn

Uppdaterad
Publicerad
En 20-årig man i Västerås döms till sex års fängelse för bland annat 30 grova våldtäkter mot barn. Mannen ska också betala 470 000 kronor i skadestånd till den utsatta flickan.

Enligt domen i Västmanlands tingsrätt har övergreppen pågått under flera års tid. Att flera av övergreppen har filmats är tillsammans med flickans berättelse den centrala bevisningen i målet.

Det var flickan själv som efter år av övergrepp berättade för en person i sin närhet.

Den 20-åriga mannen har erkänt de flesta gärningar som han nu dömts för, men motsatt sig att de ska rubriceras som “grov våldtäkt mot barn”. Han har också erkänt kränkande fotografering, men menar att de ska rubriceras som sexuellt ofredande.  

”Belöningssystem”

Tingsrätten skriver i sin dom att flickan befunnit sig i en skyddslös ställning. Den nu dömde 20-åringen har enligt rätten utnyttjat detta övertag, och genom ett belöningssystem där han köpt saker till flickan förmått henne att utstå övergreppen. 

Vidare skriver rätten:  

“Han har därutöver förstärkt kränkningen genom att med både dator och mobiltelefonkamera filma övergreppen och han har i flertalet fall inte heller avhållit sig från övergreppen trots att målsäganden skrikit eller gnytt av smärta eller obehag.” 

Döms till fängelse

Mannen döms för grov våldtäkt mot barn vid 30 tillfällen, kränkande fotografering vid sju tillfällen, försök till grov våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande och grovt barnpornografibrott.  

Han ska också betala 470 000 kronor i skadestånd till flickan. 

Tingsrätten har i sin dom tagit mannens unga ålder i beaktande, när de dömer honom till sex års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer