21 hus från järnåldern har hittats i Gilltuna

Publicerad

De arkeologiska utgrävningarna i Gilltuna i Västerås har pågått i över två månader. Under tiden har man bland annat hittat en boplats med närmare 21 hus från järnåldern.

– Framför allt så har vi hittat en boplats från järnåldern. Och på den här platsen har man bott under väldigt lång tid, från runt 200-talet e. Kr. till 800-talet, vikingatiden, säger Tony Engström, arkeolog.

Sedan i juni har stiftelsen Societas Archaeologica Upsaliensis, SAU, hållt på med arkeologiska utgrävningar i Gilltuna, i utkanten av Västerås. Anledningen är att man planerar att bygga industrier på platsen och dessförinnan måste det undersökas om det finns några fornlämningar. Förutom själva boplatsen har man bland annat hittat arabiska silvermynt, malstenar och en avlång speltärning.

– Så såg de ut de första speltärningarna. Den här speltärningen är av en äldre typ från 400- eller 500-talet, säger Tony Enström.

Egentligen skulle utgrävningarna ha avslutats denna vecka, men kommer nu att fortsätta i ytterligare tre veckor. Orsaken är att arkeologerna behöver mer tid på sig för att reda ut vilken årsperiod de olika husen tillhör.

– Just nu har vi 21 hus som vi känner till, men var och varannan dag dyker det upp en ny konstruktion. Med tre veckor till tror jag att vi kommer att få ganska bra koll på den här boplatsen, säger Tony Engström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer