• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

24-årig man döms för oaktsam våldtäkt på Björnön i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig, hemmahörande i Västerås, döms av Västmanlands tingsrätt till ett års fängelse för oaktsam våldtäkt.

Åklagaren hade i första hand yrkat på att mannen skulle dömas för våldtäkt av normalgraden, men det anser tingsrätten inte vara bevisat.

Den oaktsamma våldtäkten skedde på Björnön utanför Västerås i juli i år. Enligt målsägandes berättelse ska mannen ha fört iväg kvinnan avsides och där haft sex med henne trots att hon sa nej upprepade gånger. Mannen erkänner att han haft sex med kvinnan men menar att allt skett frivilligt.

Uppsåt inte bevisat

Västmanlands tingsrätt skriver i sin dom att det är bevisat att den målsägande kvinnan inte deltagit frivilligt och att hon sagt nej flera gånger.

Däremot menar man att det inte bevisat att den 24-årige mannen hade förstått att kvinnan inte ville ha sex eftersom de hade kysst varandra innan och hon ska ha frågat om han hade kondom. Mannen frias därför för våldtäkt.

Men tingsrätten skriver att eftersom det vid dubbeltydiga signaler är upp till den pådrivande parten att ta reda på om motparteten deltar i handlingen frivilligt eller ej, så döms mannen för oaktsam våldtäkt. Straffet fastställs till ett års fängelse samt skadestånd. En av nämndemännen var av avvikande uppfattning och ville fria mannen helt.

Oaktsam våldtäkt är en relativt ny brottsbenämning som började gälla från och med juli 2018 och innebär att gärningspersonen misstänker att motparten inte deltar frivilligt, men undviker att kontrollera saken. Detta till skillnad från “vanlig” våldtäkt då det krävs ett tydligt uppsåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer