Foto: SVT

25-åring häktas misstänkt för drunkningsmord

Uppdaterad
Publicerad

En man hittades drunknad i en sjö utanför Arboga sommaren 2015. Nu har en 25-åring man häktats misstänkt för mord. Ytterligare två personer är enligt åklagare ”fortfarande intressanta i utredningen” men släppta på fri fot.
– Finns en hel del arbete kvar att göra, säger åklagare Johan Fahlander.

Den drunknade mannen var gift med den 42-åriga Eskilstunakvinna som sedan tidigare misstänks för mord respektive mordförsök på sin far och mor i en sommarstuga utanför Arboga. I december delgavs kvinnan även misstanke för inblandning i drunkningsmordet på maken.

På fredagen häktades en 25-årig man, hemmahörande i Mälardalen, på sannolika skäl för mord, den starkare misstankegraden.

– Att en person i en förundersökning bedöms vara misstänkt på sannolika skäl visar ju att bevisningen är en bra bit på väg. Sedan är det från sannolika skäl ett avsevärt steg till tillräckliga skäl för åtal, och ytterligare ett steg krävs för att man ska få fram bevisning som räcker för en fällande dom, säger Johan Fahlander.

”Olycka” var misstänkt mord

Det var i augusti 2015 som mannen hittades drunknad i vattnet i en sjö. Hans död betraktades först som en olycka. Först efter en utredning av försäkringsbolaget If inledde polis och åklagare en ny förundersökning.

Läs mer: Sommarstugemordet – detta har hänt

Ytterligare två personer anhölls i onsdags skäligen misstänkta för mordet. Dessa två släpptes på fredagen på fri fot. Enligt åklagaren är personerna dock inte helt avförda från utredningen.

– Min bedömning var att misstankarna hade försvagats under utredningstiden, det fanns inte skäl att begära dem häktade men de är inte avskrivna, säger Johan Fahlander.

25-åringens misstankegrad har däremot alltså höjts. Varför vill inte åklagaren Johan Fahlander säga.

– Det finns en hel del arbete kvar att göra. Steget från att någon häktas till att det blir en fällande dom är stort.

Har 25-åringen gjort några medgivanden?

– Jag vill inte kommentera någonting om själva utredningen, säger Johan Fahlander.

Grav öppnades

Gravöppning i november förra året.

I december förra året delgavs den 42-åriga kvinnan misstanke för inblandning hennes makes död. En månad före begärde åklagare Johan Fahlander om att öppna den drunknade mannens grav i samband med att förundersökningen återupptogs.

Huruvida fredagens häktning mot den 25-årige mannen påverkar misstanken mot kvinnan är inget som Johan Fahlander vill gå in på.

Läs mer: Direktrapportering från häktningsförhandlingen

Häktningsförhandlingen på fredagen genomfördes i Västmanlands tingsrätt bakom stängda dörrar. 25-åringen fördes in i rättssalen i handfängsel. Där bestred han häktningen och förnekade brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet