Hotade skjuta kvinnas barn och slet i hennes slöja

Publicerad

En 43-årig man dödshotade och uppmanade flera kvinnor att lämna Sverige. Nu döms han till tre års fängelse för bland annat olaga hot och ofredande.

Händelsen inträffade i Hallstahammar i augusti 2017. I domen berättar kvinnorna om hur de var ute och lekte med sina barn när den 43-årige mannen kom fram till dem. Han började med att be dem att lämna hans land. När kvinnorna frågade vad han menade sa han att deras kläder inte var tillåtna i Sverige. Diskussionen fortsatte och efter en stund gick mannen fram till en av kvinnorna och drog i hennes slöja samtidigt som han uppmanade henne att visa vad hon hade under tyget. 
Mannen sa också att han hatade sådana människor som kvinnorna och ville skjuta dem. Han formade handen till en pistol och riktade den mot barnen som lekte i närheten. Även barnen skulle han skjuta med en pistol han hade hemma.
Efter en stund kom en äldre kvinna ut på gården, även hon blev dödshotad och förolämpad.

Så resonerar rätten

Slöjdragningen ledde till ofredande och i domslutet skriver rätten att ”det är ett hänsynslöst beteende som på ett kännbart sätt kränkt kvinnans frid.” När det gäller pistolhoten döms mannen för olaga hot i tre fall.
Han ska också betala skadestånd till kvinnorna, 5 000 till två av dem och 7 000 till kvinnan som blev dragen i slöjan.

Förutom händelsen i augusti döms mannen också för olovlig körning och grovt rattfylleri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer