-Jag trodde inte det skulle betyda så mycket som det gjorde, säger Inga-Lill Åhlander som hunnit träffa båda sina barn sedan möjligheten infördes. Foto: Kungsörs kommun

45 minuter bakom plexiglaset gör skillnad för närstående i Kungsör

Uppdaterad
Publicerad

I Kungsör har telefonerna hos äldreboendecheferna gått varma de senaste veckorna. Sedan boendena satte upp plexiglas så närstående ska kunna träffas, är det många som velat ta chansen.

 – Ja det har verkligen varit ett övervägande, väldigt positivt gensvar, säger vård- och omsorgschef Kenneth Pettersson.

Erfarenheterna av lösningen som allt fler boenden inför, är positiva i Kungsör enligt vård- och omsorgschefen.

Sedan några veckor tillbaka finns arrangerade mötesplatser med plexiglas på varje avdelning på äldreboendena. Där kan boende och deras anhöriga boka tid för att mötas över en fika – 45 minuter åt gången.

Tiderna är populära samtidigt som man lyckats hålla det smittsamma viruset som allting handlar om, borta.

– Ja, vi har inga konstaterade fall på något av våra äldreboenden.

I sommar hoppas äldrevården i Kungsör kunna satsa på fler utomhusarrangemang och aktiviteter där man på ett eller annat sätt också kan involvera anhöriga eller låta dem närvara.

Mötesregler har gått ut till boende och anhöriga och riktlinjer för att begränsa riskerna är strikta. Vid varje möte finns också personal som hjälper till och påminner, berättar Kenneth Pettersson. Foto: privat

I klippet berättar Inga-Lill Åhlander om känslan av att träffa sina barn för första gången på länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.