450 000 m³ muddermassa kan dumpas i Galten. Foto: Sandra Fonnisson/SVT

450 000 kubikmeter muddermassa får dumpas i Galten utanför Kungsör

Uppdaterad
Publicerad

Delar av bottensedimentet som ska avlägsnas från Köpings hamn, i och med Mälarprojektet, planeras att dumpas i Galten. Något Kungsörs kommunalråd, Mikael Peterson (S), är tveksam till.

– Vi vill att avfallet ska hamna på land, säger han.

2015 fick Sjöfartsverket i uppdrag av regeringen att förbättra sjöfarten på Mälaren. För att uppnå det här behöver hamnarna i Västerås och Köping grävas ur och fördjupas.

Muddringen av Köpings hamn uppskattas generera flera hundra tusen kubikmeter bottensediment, ett avfall som enligt plan, delvis, kommer att dumpas i Mälaren utanför Kungsör.

– Vi har varit väldigt skeptiska till att muddermassorna ska läggas i Galten. Vi vill att avfallet ska hamna på land i någon form, säger Mikael Peterson (S) kommunalråd i Kungsör.

Hur har den kritiken bemöts?

– Så vitt jag vet har vi inte haft någon mer kontakt i den frågan efter att vi skrev yttrandet.

Kommer Kungsör få ersättning för att ta hand om avfallet?

– Det är inget jag känner till i dagsläget. Jag har undersökt saken och de jag talat med känner inte heller till att kommunen skulle få någon ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.