Här utsattes den 80-årige mannen för ett brutalt rånförsök. Till höger en bild från polisens förundersökning på den skadade mannens ena öga. Foto: Ur polisens förundersökning

80-åring sparkades blodig

Uppdaterad
Publicerad

Tre tonårskillar gav sig på en 80-årig man och försökte stjäla hans ring och pengar.

Ett vittne avbröt den brutala misshandeln.

Nu åtalas två 17-åringar och en 19-åring, misstänkta för försök till grovt rån.

Det var på kvällen den 8 april som mannen gick längs cykelbanan vid Djäkneberget. Trion hade, enligt en kompis till dem, bestämt sig för att råna någon under kvällen.

80-åringen blev deras offer.

– Jag hörde fotstegen och i nästa skede hade jag en kniv i ryggen, har mannen berättat i ett förhör.

Knivhögg och sparkade

När 80-åringen vägrade lämna ifrån sig sina saker gav sig gänget på honom. Med en kniv högg de honom i ena skuldran och sparkade mot hans huvud och kropp. Skadorna blev allvarliga – åldringen fick bland annat en blödning i hjärnan, ett brutet näsben och revbensbrott.

Ett förbipasserade vittne avbröt rånförsöket och larmade polisen.

Gänget försvann springande och trots en stor sökinsats lyckades inte polisen gripa dem den aktuella kvällen. Då trädde en ung kvinna fram och berättade att hon sett gänget och att hon kände igen en av dem.

Tonårskillarna nekar till brott. Under förundersökningen erkände en av dem, en 17-åring, medan han satt häktad under två veckor i april hur rånet gått till:

”..//..kniven hade åkt in. Det var då jag tog ut den på en gång. Så fort den gick in, tog bort den. Jag blev fett så här rädd. Vad fan gjorde jag?  Sen så sparkade NN (kompis 1) honom på ansiktet. Då gav NN2 (kompis 2) honom typ, en till två sparkar.”

I september tog 17-åringen plötsligt tillbaka sitt erkännande.

Enligt tingsrätten är datum för rättegång inte bestämt. Rättegången beräknas pågå i tre dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.