Achima Care: ”Vi kände att det var en bra lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Efter diskussioner med regionen kommer två privata barnmorskemottagningar att stänga vid årsskiftet – en i Köping och en i Sala. Istället ska kommunernas mödravård samlas till en enda mottagning, en på varje ort.

Achima Care har drivit vårdcentral i Sala sedan 2010 då de tog över den av regionen. I månadsskiftet november-december flyttar vårdcentralen till nya lokaler i stan, men barnmorskemottagningen hinner bara sitta där fram till årsskiftet innan verksamheten stängs. Det beslutet har Achima Cares vd och region Västmanland kommit fram till gemensamt.

– Vi har haft det kämpigt med rekrytering av barnmorskor genom åren, det är ju generellt svårt att rekrytera till primärvården. När vi fick frågan av regionen om att lämna över barnmorskeverksamheten så kände vi att det var en bra lösning, säger Marie Norrmén, verksamhetschef på Achima Care Sala Vårdcentral.

Överlämning under hösten

Mottagningen har i dagsläget 32 inskrivna gravida och kommer att ta emot gravida ända fram stägningen. Under hösten kommer det att ske en överlämning till den offentliga barnmorskemottagningen på Sala Väsbys vårdcentral som kommer samla hela kommunens mödravård. Samma sak sker i Köping där Achima Care också driver en vårdcentral med barnmorskemottagning. Där är i dagsläget 50 gravida inskrivna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.