Under våren har Aisha övat på att hitta narkotika och vapen. Övning som redan gett resultat i skarpt läge. Foto: Susanna Ahnlund

Polishunden Aisha tränas att hitta vapen och narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Två av polisens patrullhundar, Aisha och Obelix, har utbildats i vapen- och narkotikasök. Deras nya kompetens har redan gett resultat ute på fältet där vapen och narkotika många gånger är orsaken bakom kriminella uppgörelser och annan grov brottslighet.

För några dagar sedan fick Aisha visa sina nya kunskaper i skarpt läge då hon nosade fram ett par hylsor på en brottsplats i Västerås, vilket ledde till en husrannsakan där vapen och narkotika hittades. Fyra män häktades senare misstänkta för grovt vapenbrott.

Aisha och Obelix är så kallade patrullhundar, den vanligaste formen av polishund, vilket betyder att deras främsta kompetens är att spåra och söka efter människor – men nu får de även tilläggsdressyr: vapen och narkotika.

Därmed har polisen i Västmanland fyra patrullhundar med utökad kompetens.

Utöver patrullhundarna har polisen särskilda specialsökhundar som enbart riktar in sig på några preparat. Det kan handla om lik, sperma, vapen eller narkotika. De skickas ut på särskilda jobb där de endast söker efter preparaten de är experter inom.

I klippet ovan visar Aisha hur det går till när hon övar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.