Chefsåklagaren om straffpreskription: ”Att livstid faller bort efter 30 år är stötande”

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort väntas regeringens utredare presentera sitt betänkande gällande preskriptionstider av straff. Stephan Uttersköld, chefsåklagare på åklagarkammaren i Västerås välkomnar utredningen och vill gärna se en förändring.

– För de längre fängelsestraffen borde det inte finnas någon straffpreskription överhuvudtaget, utan att det här hänger över en så länge man lever, säger han till SVT Västmanland.

Enligt gällande lagstiftning slipper den som lyckas hålla sig gömd tillräckligt länge utan att påbörja ett utdömt fängelsestraff att sitta av den tiden. Straffet preskriberas efter en viss tid. Efter hur långt tid kan du se i faktarutan nedan.

Systemet har fått kritik bland annat av Brottsofferjouren. Under 2020 tillsatte också regeringen en utredning som skulle ses över det. Det är det betänkandet som väntas inom kort.

Rattfylleri är vanligast

Enligt kriminalvården är det dock en liten del av straffen som preskriberas, omkring ett hundratal per år. De vanligaste att preskriberas är kortare fängelsestraff för rattfylleri. 

– Det är bra att den här utredningen tittar på de här frågorna. Det är ju både frågan om åtalspreskription och av preskription av själva straffet, säger Uttersköld.

Så lång är preskriptionstiden för fängelsestraff

Hur lång tid det måste gå innan ett ej påbörjat fängelsestraff preskriberas beror på hur långt fängelsestraffet är. Exakt vilka regler som gäller framkommer i brottsbalken 35 kap. 8 § enligt följande:

Ådömt fängelse bortfaller, om domen ej börjat verkställas innan tid som nedan sägs förflutit från det domen vann laga kraft:

  1. fem år, om fängelse ej över ett år ådömts,
  2. tio år, om fängelse på längre tid än ett år men icke över fyra år ådömts,
  3. femton år, om fängelse på längre tid än fyra år men icke över åtta år ådömts,
  4. tjugo år, om fängelse på viss tid över åtta år ådömts,
  5. trettio år, om fängelse på livstid ådömts.

Källa: Brottsbalken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.