Foto: TT

Aktivister döms för djurstöld i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

De sex djurrättsaktivisterna från aktionsgruppen Tomma burar dömdes för stöld i tingsrätten på fredagen.

Det var i augusti i fjol som djurrättsaktivister stal två grisar från en bondgård i länet och åtta hönor från en bondgård i Askersund i Närke. Nu har de sex aktivisterna fått sin dom.

En 42-årig man döms till en månads fängelse för stöld av djur. Han har tidigare dömts för bland annat skadegörelse och olaga intrång. Hans kriminalitet är enligt tingsrätten kopplad till hans politiska övertygelse och frivården har bedömt risken för återfall i brott som hög.

42-åringen har själv sagt att han hellre blir frihetsberövad än gör samhällstjänst. Därför döms han till en månads fängelse.

Villkorlig dom och dagsböter

De andra straffas med dagsböter och villkorlig dom.  Fyra av de sex döms också till att betala ett skadestånd på nästan 20 000 kronor till ägaren av grisarna.

Samtliga i aktivistgruppen erkände. De har varit öppna med sitt handlande från första stund och har på gårdarna lämnat brev till bönderna, underskrivna med medlemmarnas namn och själva ringt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.