Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är synd att ensamstående med barn inte ska ha råd att ha hund, när de kan vara en så viktig del av livet, säger Jenny Hedblom. Foto: Hanna Eklund/SVT

Puppies ögoninflammation kostade flera tusen: ”Blir kostsamt”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med djursjukvårdens specialisering har det blivit dyrare att gå till veterinären. Labradoodlen Puppies ögoninflammation kostade flera tusen kronor.

– Tyvärr är det inte vårt enda veterinärbesök, han älskar att äta strumpor, säger ägaren.

När Jenny Hedbloms Puppie drabbades av röda ögon fick hon rådet av veterinären att åka in akut, vilket alltid innebär extra avgifter.

– När människor har röda ögon brukar rådet vara att avvakta. Men hundar måste tydligen åka in akut.

Det visade sig vara vad Jenny trodde, en ögoninflammation, och Puppie fick antibiotika. Notan hamnade på ungefär 3 000 kronor, efter att försäkringsbolaget betalat sin del, i det här fallet 500 kronor.

Blev inlagd över natten

En annan gång blev Puppie, som har en fäbless för strumpor, inlagd över natten och Jenny fick betala 7 000 kronor själv, av en sammanlagd räkning på ungefär 23 000 kronor.

Hittade de strumpan?

– Nej, de hittade ingenting, det kanske inte ens var någon strumpa där den gången. Jag tyckte att han verkade slö, men ärligt talat var han pigg när vi kom till veterinären, jag vågade bara inte ta risken.

Enligt Svensk Djursjukvårds branschrapport 2021 har omsättningen i veterinärbranschen på tio år ökat från drygt tre miljarder kronor till sju miljarder, alltså mer än fördubblats. På samma tid har antalet hundar gått från 739 000 till 1 044 000, enligt Jordbruksverkets siffror.

Veterinärkostnader

 • En undersökning Försäkringsbolaget Folksam gjorde 2017 visade att veterinärkostnaderna har ökat och att det finns en koppling till de två stora aktörerna på svenska marknaden, Evidensia och Anicura.

• År 2015 låg Anicura och Evidensias priser 40 procent högre än övriga, som enligt Folksam jobbade på att komma ikapp och därför höjde sina priser med 66 procent under de kommande två åren. 

• Enligt försäkringsbolaget Svelands beräkningar var medelkostnaden för behandling av främmande föremål i hundtarm 7 300 kronor förra året och den dyraste kostnaden de hittat 60 000 kr.

Källa: Folksam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.