Foto: TT

Försökte lura 90-åring på tusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 90-årsåldern bosatt i Västmanland blev förra veckan uppringd av en man som uppgav sig ringa från kvinnans vårdcentral. I samtalet uppmanades kvinnan betala 10.000 kronor för en medicin som hon skulle hämta ut.

Den 19 januari ringde en man till hem till en äldre kvinna  i Västmanland. Han berättade att en sjuksköterska som jobbar på kvinnans vårdcentral var på väg till London för att hämta medicin som kvinnan skulle ha. För detta skulle kvinnan behöva betala 10.000 kronor. Hon ombads lägga kontanterna i ett kuvert och skicka dem till en adress i just London.

Alla uppgifter som bluffmakaren använde stämde. Han visste både vilken vårdcentral den 90-åriga kvinnan vanligtvis besöker, samt namnet på hennes sjuksköterska.

Kvinnans dotter fick reda på vad som hade hänt och lyckades dock hindra att bedrägeriet fullbodrades.

– Detta är ett synnerligt fult sätt att utnyttja äldre människors godhet, säger Anders Hedström, presstalesperson vid polisen i Västmanland på polisens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.