Börje Lundberg avnjuter en kall starköl på ”Bubblan”. Foto: SVT/Melker Blomberg

Äldreboende i Norberg har börjat med pubkvällar

Uppdaterad
Publicerad

Nu har äldreboendet Björkängen i Norberg börjat med pubkvällar. I puben ”Bubblan” erbjuder man de boende whiskey, starköl eller vin.

Det var lokalpolitikern Torsten Jansson (S) som fick idéen om pubkvällar från Norge förra hösten, därefter tog han upp det i socialutskottet och drev det vidare.

– Vi tog upp det i höstas när vi hade ett allmänt möte här för gamlingarna för att de skulle få tycka till om vad de ville ha. Då lade jag fram det här förslaget och det jublades, de tyckte allihopa att det var enastående, säger Torsten Jansson.

Börjar med fyra pubkvällar

Äldreboendet börjar med att ha fyra stycken pubkvällar och i slutet av året får de boende lämna synpunkter och utvärdera för att se om det är något de kommer fortsätta med.

Pubkvällarna drivs ideellt och de boende får betala drickan men under invigningen av första pubkvällen fick de ett glas cider gratis. Under invigningen bjöds det också på underhållning i form av musik av Cronie's kvartett.

Torsten Jansson, initiativtagare. Foto: SVT/Melker Blomberg

LÄS MER: Snart kan Norbergs äldre få ta sig en öl på boendet

Torsten Jansson tror att det blir allt mer vanligt med pubar på äldreboenden i Sverige. Han berättar också att när han själv hamnar på ett äldreboende vill han att det ska finnas en pub där.

– Det är såhär jag vill ha det den dagen jag hamnar på ett boende, en liten pub som jag kan gå till. Jag vill kunna ta ett glas och ha det trevligt med alla andra, säger han.

Ann Marie Åsberg serverar likör. Foto: SVT/Melker Blomberg

Har ni någon åldersgräns?

Ja det måste vara 65 plus, säger Torsten Jansson och ler.

Ni har även musikunderhållning?

– Det är viktigt med underhållning också för alla kanske inte dricker men de vill gärna se underhållning och lyssna på musik, säger Torsten Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.