• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Nya äldreboendelägenheter invigdes i servicehuset Vallonen i Skultuna. Foto: Alexander Weimar/SVT

Äldreboendelägenheter invigdes i Skultuna

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes 30 nya äldreboendelägenheter i servicehuset Vallonen i Skultuna utanför Västerås. Lägenheterna har flera nymodigheter som till exempel höj- och sänkbar toalett samt sensorer som känner av ifall en boende ramlar och behöver hjälp.

– Det känns fantastiskt. Dels att det är i Skultuna då det är en liten bit utanför Västerås. Så det är bra vi även satsar utanför stan. Sen är det jättebra att vi får tillskott av äldreboendeplatser för det har vi brist på i Västerås, säger Solveig Nilsson (S), ordförande äldrenämnden i Västerås kommun.

Ny teknik ska underlätta vardagen

Totalt har bygget kostat uppemot 100 miljoner kronor och lägenheterna har en hel del ny teknik. Bland annat kan både toalett och badrumshandfat höjas och sänkas. Det sitter även sensorer i lägenheten som känner av ifall den boende har ramlat och behöver hjälp.

De boende kommer även få ett halsband eller armband som fungerar som en nyckel. Dels till deras egna lägenheter men även till olika gemensamma lokaler på boendet.

Blippen sätts på ett armband eller halsband och används för att låsa upp dörrar på boendet. Foto: Alexander Weimar/SVT

Spa, takterass och träningsavdelning

– Det är roligt att vi bygger nytt då allt inte går att bygga om. Många gamla äldreboende är byggda med en helt annan standard. Vi vill ha ny teknik i varje lägenhet men även i hela boendet och det är den här standarden vi vill ha. Sen har vi även spa, träningsavdelning och takterass. Jag tycker det är viktigt att man kan ha lite kvalité i våra äldreboenden, säger Nilsson.

Foto: Alexander Weimar/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer