• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Det nya demensboendet på Södergården i Kungsör är anpassat – både inne och ute – för personer med demenssjukdom. Foto: Jenny Berggren/SVT

Äldrevården i Kungsör byggs ut

Publicerad

I Kungsör satsas det nu för att möta det ökande behovet av äldreomsorg. Ett nytt demensboende för 52,6 miljoner kronor har precis byggts klart. Samtidigt tittar man nu på hur resten av äldrevården i kommunen ska byggas ut.

– Det handlar om att titta på lite av varje, men det vi kan se är att vi både behöver förstärka inom vår hemtjänst och inom särskilt boende men också hitta de nya greppen, säger Lena Dibbern, socialchef i kommunen.

Lena Dibbern, socialchef Kungsörs kommun

Tar ett större grepp

Fram till 2026 väntas befolkningen i Kungsör som är över 80 år öka med 218 personer, och det är i den åldern de flesta börjar behöva insater.

För att kunna möte den ökande efterfrågan på äldreomsorg behöver kommunen ta fram en plan och ha strategier, både kring hur man ska agera och ställa om på kort och längre sikt, förklarar Dibbern.

Teknik, platser och nytt boende

Det läggs nu kraft och resurser för att bland annat titta på vilken form av boenden kommunen ska erbjuda, vilken typ av moderna lösningar och teknik som ska användas men också på att bygga ett helt nytt boende framöver.

Planen kommer att tas fram i olika faser men de första beskeden väntas innan sommaren, enligt socialchefen.

Fler demensplatser redan nu

I det nya demensboende på Södergårdens äldreboende som nyss blivit klart, blir det inflytt närmsta månaderna. Dit ska boende från Tallåsgården flyttas. Det innebär att demensplatserna i kommunen blir fler.

– De går nu från 16 till 20. Men eftersom det här sitter i hop med vårt gamla särskilda boende, så har vi ju nu också möjlighet att anpassa den avdelning där som ligger närmast den nya till personer som har begynnande demenssjukdom, säger Kenneth Pettersson, vård- och omsorgschef.

Kenneth Pettersson, vård- och omsorgschef Kungsörs kommun

Kommunen ska nu också titta på hur även de gamla delarna av Södergården ska renoveras framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer