Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se polisens spaningsbilder mot två av de misstänkta i åldringsbrottsligan. Från den här lägenheten i Västerås misstänks ligan ha lurat äldre på flera miljoner kronor. Foto: Polisen

Lurade äldre från lägenhet i Västerås – straffet skärps för åldringsbrottsligans ledare

Uppdaterad
Publicerad

I mars tidigare i år dömdes flera personer till fängelse i Västmanlands tingsrätt för omfattande bedrägerier mot äldre. Nu har hovrätten tagit upp målet – och den utpekade ligaledaren kommer få sitta längre i fängelse än tidigare bestämt. En man frikänns helt.

Det var i april förra året som polisen kom åldringsbrottsligan på spåren, i september greps flera gärningsmän på bar gärning i en lägenhet i Västerås och i mars i år föll domen i Västmanlands tingsrätt.

En 31-årig man från Västerås, utpekad som ligans ledare, dömdes till tre års fängelse – för 30 fall av grovt bedrägeri och två fall av försökt till grovt bedrägeri.

Ytterligare tre personer dömdes till fängelse för grovt bedrägeri, medan två andra frikändes från grovt penningtvättsbrott.

Hovrättens dom

Men nu har hovrätten tagit upp målet och meddelat sin dom.

Ligaledaren döms för ytterligare elva grova bedrägerier och straffet mot honom skärps. Istället för tre år ska han nu spendera fyra år och sex månader i fängelse.

Samtidigt dömer hovrätten de två tidigare frikända männen, en 64-åring och en 36-åring, för de grova penningtvättsbrott de åtalats för. De döms till villkorlig dom och dagsböter.

Den 60-årige mannen som i tingsrätten dömdes till två års fängelse för grovt bedrägeri frikänns däremot helt i hovrätten.

Riktade in sig på äldre

Åldringsbrottsligan lurade till sig över 2,6 miljoner kronor i pengar, plus guldsmycken och andra värdesaker. Brotten riktade sig främst mot äldre personer över 90 år, som bodde i Mellansverige, och begicks under våren och sommaren 2019 – alla genom ett liknande tillvägagångssätt.

• Man 31 år, Västerås, ledare, fängelse fyra år och sex månader– grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

• Man 20 år, Västerås, fängelse ett år och tre månader – grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

• Man 22 år, Borås, fängelse ett år och sju månader – grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

• Man 60 år, Jönköping, frikänd

• Man 64 år, Munkedal, villkorlig dom och 50 dagsböter om vardera 60 kronor – grovt peningtvättsbrott (tidigare frikänd)

• Man 36 år, Örebro, villkorlig dom och 60 dagsböter om vardera 200 kronor – grovt peningtvättsbrott (tidigare frikänd)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åldringsbrotten i Mellansverige

Mer i ämnet