Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alexandra Rojas Nordqvist berätta om hennes projekt att bygga en skola i Bolivia med ekobricks i klippet. Foto: Ecobricks.org/Ida Skyttberg

Alexandra från Västerås bygger skola i Bolivia av pet-flaskor

Uppdaterad
Publicerad

Alexandra Rojas Nordqvist, 18, läser på gymnasium i Västerås och har startat ett projekt med sikte på att jobba miljövänligt. Just nu är hon i full färd med att bygga en skola i Bolivia med ekobricks, som skapas av plastflaskor. Ett inte så litet åtagande, men som de redan har fått stöd från EU-parlamentet och Greta Thunberg.

Alexandra Rojas Nordqvist bor i Västerås och går andra året på samhällsprogrammet på Jensen gymnasium. Hon fick gå en kurs i Ung företagsamhet på skolan med vännen Sandra Cejer och fick då tankar om att göra något för sin mammas hemland Bolivia med miljön i fokus.

Presenterade projektet i Europaparlamentet

Men att ha idéer räckte inte, Alexandra ville ha handfasta råd om hur man ska tänka på miljön globalt och tog därför kontakt med Greta Thunberg.

– Jag letade upp henne i Stockholm och berättade om mitt projekt. Det blev ett energiutbyte och hon rekommenderade mig att ta kontakt med en del personer för att komma vidare, säger Alexandra.

Med dessa tips i ryggen fick Alexandra presentera sitt Ungt företagande-projekt (Uf) för Europaparlamentet i Strasbourg. Idéen som hon jobbar med nu är att bygga en skola i staden Yanacachi, en småstad utanför Bolivias huvudstad La Paz. Skolan ska byggas av ekobricks, en teknik som går ut på att använda sig av plastflaskor och annat som är tänkt att slängas, men i stället återvinns.

Ska samla ihop 140 000

Kostnaden för att bygga skolan beräknas till 140 000 kronor och Alexandra berättar att de har kommit halvvägs än så länge. Företaget har en hemsida och finns på sociala medier för den som vill följa skolprojektets resa.

Hör Alexandra berätta mer om projektet klippet ovan.

Detta är ekobricks

• Skapas av tomma, torra plastflaskor som fylls med torrt material för att bli så kompakta som möjligt, oftast för hand.

• De blir då såpass hårda att de kan användas som byggstenar. I de flesta fall används de dock till att skapa möbler eller enklare konstruktioner.

• Grundidéen är att se plastflaskor och avfall som en tillgång i stället för skräp.

Källa: ecobricks.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.