Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Älgen och hennes kalvar är inte lättskrämda Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Älgfamiljen i Köping skapar oro och irritation i villakvarteret – se deras äppelfest i trädgården

Uppdaterad
Publicerad

Trots försök från kommunens viltvårdare att skrämma iväg älgkon och hennes två kalvar med lösa skott och polisens försök med blåljus och sirener, är älgfamiljen kvar i villakvarteret i Köping.

Nu börjar oron för att någonting allvarligt ska hända – och irritationen över förstörda trädgårdar – att växa.

– Vi vet inte vad som möter oss runt knuten, säger Marina Widaeus.

Så länge älgkon inte agerat aggressivt eller gjort utfall är det inte polisens ärende. När SVT pratade med poliserna på plats hänvisade de till länsstyrelsen. Länsstyrelsen säger i sin tur att ansvaret ligger på markägaren.

Marina Widaeus, som bor i villakvarteret, tycker det är tråkigt att något måste hända innan myndigheterna kommer ingripa.

– Det har bollats fram och tillbaka, men det senaste är att det är polisens sak att avgöra om de ska skjutas, säger hon.

Jordens skafferi

Så länge det finns gott om äppelträd och buskar att tugga på verkar älgfamiljen inte ha bråttom iväg.

– De gottar sig rejält. Men det finns inte så många äpplen kvar.

Det återstår alltså att se om älgfamiljen lämnar på eget bevåg eller om ett dystert öde väntar. 8 oktober drar årets älgjakt igång i Västmanland.

I klippet: Så här nära har du kanske aldrig kommit en älg – se de unika bilderna från älgarnas äppelmums i villaträdgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.