Råby rastplats och Svedvi rastplats längs E18 finns bland dem som stängts av. Foto: SVT

Alla rastplatser i Västerås stängs

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket beslutade under torsdagen att stänga samtliga rastplatser i Västeråsområdet tills vidare.

Bakgrunden till Trafikverkets beslut är hot och skadegörelse som förekommit av campande EU-migranter på rastplatserna.

Personal som jobbar med rastplatserna har kännt sig otrygga och därför har beslutet tagits.

– I Västerås stänger vi dem nu under helgen för att sanera och säkra anläggningen så att den kan vara igång i nästa vecka, säger Ulf Söderberg, chef Trafikverket underhåll.

”Det här är svårt”

Vad kan göras för att det inte ska hända igen?

– Det här är svårt. De här människorna, oavsett varifrån de kommer, befinner sig ju i en onormal situation. En kris. Det är ju därför de behöver vara där.

– Samtidigt måste vi vidta åtgärder när vår personal inte kan komma fram och sköta och underhålla toaletter och annat eller när personel eller trafikanter känner sig hotade eller bortkörda, säger Ulf Söderberg.

Ökar nationellt sett

Enligt Ulf Söderberg är rastplatserna runt Västerås extra utsatta, men han säger att det här är något Trafikverket sett ökar över hela landet. Rastplatser har stängts tillfälligt även på andra håll.

Han berättar att myndigheten tittar på hur situationen kan hanteras.

– Exakt hur vi ska göra det vet jag inte i dagsläget. Men det finns en arbetsgrupp som diskuterar det här och tittar på hur vi ska hantera det och hur vi ska förhålla oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.