Alla vaccinationer mot covid-19 måste bokas om i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Efter tisdagens besked att Astra Zenecas vaccin pausas kommer många västmanlänningar få sina bokade vaccinationer framflyttade.

– Det blir ett kraftigt avbräck, vi är tillbaka på ruta ett igen, säger Jonas Ekström, vaccinationsansvarig på Region Västmanland.

I Västmanland berörs cirka 3 400 personer den här veckan – och ytterligare 2 500 de kommande två veckorna.

Orsaken till stoppet är att man utreder ett eventuellt samband mellan en ovanlig form av blodlevringsrubbning och vaccinet.

Coronaviruset i Västmanland

I Region Västmanland har alla som är 75 år och äldre fått en kallelse hemskickad för vaccinering mot covid-19.

I klippet berättar vaccinsamordnaren Jonas Ekström mer om följdeffekterna av att Astra Zenecas vaccin nu pausats.

Bakgrund

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Läkemedelsverket utreder rapporter om misstänkta biverkningar om blodpropp och blödning hos individer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. I utredningen granskas de rapporter om misstänkta biverkningar som kommit in de senaste dagarna för att avgöra om det finns ett orsakssamband till vaccinet.

De misstänkta biverkningarna har innefattat blodpropp (tromboser), i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni) hos ett fåtal personer. I Sverige har inget sådant fall hittills rapporterats in.

Astra Zenecas vaccin ger ett gott skydd mot covid-19 och det totala antalet vaccindoser som hittills givits uppgår till 17 miljoner.

Källa: Region Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet