Alliansen i Region Västmanland ser gärna att fler e-tjänster bli tillgänglig via en gemensam app. Foto: TT

Alliansen positiva till vårdapp men menar att mer krävs

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna välkomnar att Region Västmanland nu ser på möjligheten att utveckla en vårdapp för primärvården. Samtidigt menar de att mer borde göras med e-tjänsterna.

Region Västmanland öppnar upp för att skapa en egen vårdapp för primärvården. I nuläget är mycket oklart med appen men bland annat ska man kunna genomföra enklare vårdbesök via videosamtal i appen. Vårdappsidén välkomnas även av oppositionen.

– Det är jättebra då det tidigare har gjorts lite inom de digitalatjänsterna. Men vi hade gärna sett ännu mer, säger Malin Gabrielsson (KD), oppositionsråd.

Alla e-tjänster i en app

I en motion till regionsfullmäktige föreslog Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristidemokraterna en ny app för e-tjänster inom offentliga sektorn. Tanken var att invånare i regionen bland annat skulle kunna ställa sig i förskolekö, få påminnelser från biblioteket, boka vårdbesök och förnya recept.

– Vi ville att alla kommuner skulle vara med. Vi tycker att det är viktigt att det görs med alla kommuner för det kan vara svårt för de mindre att utveckla sina digitala tjänster utan hjälp. Vi ville se en mer samlad tjänst, säger Gabrielsson.

Motionen fick ett nej

I februari i år så valde den styrande majoriteten att neka motionen med motiveringen att invänta nationella perspektiv och att man inte ville utveckla en app själva utan i sådana fall ta hjälp utifrån.

Men nu när vårdapparnas intresse har ökat så har Region Västmanland nu öppnat upp för idén om en egen vårdapp, något som nu allianspartierna reagerat på.

– När vi såg inslaget från SVT Västmanland i veckan så reagerade vi. Vi hade ju idén för en Västmanlands app som blev nekad men nu väljer man att titta på en egen lösning.

– Det är ju jättebra att ens idéer kan gro som frön och bli verklighet men vi tyckte det var lite konstigt att man var så positiv nu, säger Malin Gabrielsson.

Kommer ni fortsätta att försöka få appen att bli verklighet?

– Ja, vi kommer självklart fortsätta. Vi måste göra våra digitala tjänster enklare för invånare och även om det bara nu gäller primärvården så skulle vi gärna vilja se mer i framtiden, säger Gabrielsson.

Stort arbete

Enligt den styrande majoriteten i Region Västmanland så berodde nekandet av motionen på mer praktiska anledningar än idén i sig.

– Vi var väl emot att vi själva skulle göra appen och att det var ett stort jobb som krävdes. Bland annat så skulle ju alla kommuner behöva samarbeta inom de olika sektorerna vilket man inte gör i dagsläget.

– Vi ansåg att det var bättre att i sådana fall genomföra det arbetet först än att börja med den digitala biten, säger Pernilla Rinsell (MP), ansvarig för primärvård, tandvård och folkhälsa i Region Västmanland.

– I nuläget är det inom primärvården som vi ser möjligheter med en app. Det har skapats i andra landsting och regioner redan så vi vet att tekniken finns, säger Norström och fortsätter:

– Sedan kanske i framtiden kan en större app bli verklighet men nu är det frågan om en mindre variant med primärvården som fokus, säger Denise Norström (S) regionstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.