Västmanland i topp både vad gäller den akuta vården samt eftervården vid hjärtinfarkter Foto: Björn Larsson Ask/TT

Allt färre dör i akut hjärtinfarkt i Västmanland

Publicerad

Dödligheten i akut hjärtinfarkt har nästan halverats i Västmanland på tio år. Samtidigt visar en genomgång som Hjärt- och lungfonden har gjort, att skillnaderna växer i landet.

Dödligheten i akut hjärtinfarkt har nästan halverats i Västmanland under det senaste decenniet, det visar en genomgång som Hjärt- och lungfonden har gjort.

2006 avled 137 av 100 000 invånare i hjärtinfarkt, och 2016 hade siffran sjunkit till 70 av 100 000. Framsteg inom forskningen är förklaringen, menar Hjärt- och lungfonden. 

Skillnaderna ökar

Samtidigt är skillnaderna i olika delar av landet stora – och växande. 2006 löpte västmanlänningar 9 procent mindre risk att dö i hjärtinfarkt jämfört med stockholmare, men 2016 var risken i stället 6 procent större.

– Tyvärr vet vi inte vad skillnaden beror på, men socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå och livsstil är troligtvis bidragande orsaker, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt- och lungfondens forskningsråd i ett pressmeddelande.

Fakta om hjärtinfarkt:

Hjärtinfarkt är: Syrebrist i hjärtat som orsakas av en blodpropp i hjärtats kranskärl.

Drabbade och döda: I Sverige drabbades 25 700 personer av hjärtinfarkt under 2016. Samma år dog 6 280 personer av hjärtinfarkt. Varje timme drabbas 3 personer av hjärtinfarkt.

Hjärt-Lungfondens mål: Att inom tio år ha hjälpt forskarna hitta en ny behandling som halverar antalet drabbade, ökar antalet överlevande och ger fler friska år.

Forskningsframgångar: Tack vare forskningen har antalet dödsfall i hjärtinfarkt mer än halverats på tio år. En ny metod för att mäta riskmarkörer i blodet gör att man nu kan upptäcka fler små hjärtinfarkter innan de blir livshotande.

Forskningens utmaningar: Att identifiera riskpatienter, utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder och på sikt utveckla vaccin mot hjärtinfarkt.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.