Foto: Foto. Hasse Holmberg

Allt fler har tillgång till snabbt bredband i Västmanland

Publicerad
Över fyra femtedelar av alla hushåll i Västmanland har nu tillgång till snabbt bredband, uppger Regionen.
– Det här är ju hela samhällsutvecklingen i stort. Fritiden, jobbet och kontakten med myndigheter sker över nätet. Samtidigt blir vi äldre och hur ska vi lösa vårdbehovet annars om inte alla är uppkopplade, säger Lars Eriksson, bredbandskoordinator.

85,2 procent av hushållen i Västmanland har nu tillgång till bredband på 100 megabit per sekund. Enligt Region Västmanland innebär det att Västmanland ligger på en femteplats i Sverige.

– När bredbandsnätet byggs ut, skapas det bättre möjligheter till kommunikation och utveckling i hela Västmanland. Bredbandsutbyggnaden är en viktig del i arbetet för en modernare och effektivare hälso- och sjukvård, säger Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande.

Enligt regionens bredbandskoordinator, Lars Eriksson, är det nu cirka 20 000 hushåll som inte har tillgång till snabbt bredband. För tillfället är målet att nå 95 procent av hushållen och därav uppnå regeringens 2020 mål.

– I dagsläget är det svårt. VI har haft en utbyggnad på tre procent per år. Sett till landet i övrigt ligger vi bra till, men det är bit kvar, säger han.

Efter 2020 målet väntar 2024 målet. Då ska 98 procent ha tillgänglighet till snabbt bredband.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer