Foto: arkiv

Allt fler söker hiv-relaterad vård

Publicerad

Nästan fyra gånger fler sökte vård för hiv-relaterade besvär i Västmanland under 2016 jämfört med tio år tidigare, enligt statistik från Socialstyrelsen.

Utvecklingen ser likadan ut i landet som helhet. Samtidigt har antalet nya fall minskat. De medicinska framstegen under det senaste decenniet kan förklara ökningen.

Dagens bromsmediciner kan hindra infektionen från att bryta ut i aids och även motverka att sjukdomen överförs till andra.

Världsaidsdagen 1 december

– Det är fler och fler som lever med hiv, eftersom man inte längre dör i aids. En hiv-positiv har i dag i stort sett lika lång livslängd som vem som helst, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten bland annat till Nyhetsbyrån Siren.

2006 sökte 37 personer hiv-relaterad vård i Västmanland, 2016 var siffran 141.

Den 1 december uppmärksammas Världsaidsdagen. Den inrättades i slutet av 80-talet på initiativ av FN:s organ för aidsfrågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer