Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Bronzoni Catellani är 100 procent säker på att hon upptäckt en äkta Rembrandt. Foto: Hanna Eklund

Konsthistorikern Anna Bronzoni Catellani: ”Allt tyder på en äkta Rembrandt”

Uppdaterad
Publicerad

Under samma period som tavlan i Valskog avskrevs som en kopia blev ett antal kända verk av Rembrandt också bedömda som oäkta. Nya undersökningsmetoder har visat att det i många fall var fel – och att det ibland kan finnas en helt anonym tavla, som visar sig vara gjord av en mästares hand.

En sådan är Salvator Mundi, som brukar kallas Mona Lisas manliga motsvarighet och som köptes för några tusenlappar i New Orleans 2005, bara för att säljas för 450 miljoner dollar tolv år senare – som en äkta Leonardo da Vinci.

En annan tycks vara den tavla konsthistorikern och konservatorn Anna Bronzoni Catellani kom i kontakt med för åtta år sedan.

– Ägaren ringde och ville ha den tillskriven Rembrandt och undersökningen som jag påbörjade då är den mest omfattande jag någonsin gjort, men också den mest framgångsrika.

Tavlan föreställer ett självporträtt av en ung man och finns på en hemlig plats i Sverige i dag, men har en historia i Paris och köptes under tidigt 1800-talet av en svensk konstprofessor.

– Jag började med att titta på tavlans proveniens och har sedan studerat den både stilistiskt och materiellt, varje millimeter har vi gått igenom för att se om det finns något som inte stämmer överens med tidsperioden och Rembrandts sätt att måla och hittills har vi inte hittat en enda avvikelse.

Har tavlan en signatur?

– Nej, den är inte signerad, precis som många tidiga verk av Rembrandt.

Experten på Rembrandt dog

Efter att ha låtit göra olika undersökningar både i Sverige och utomlands och sammanfattat resultaten i en 100 sidor lång rapport anser Anna Bronzoni Catellani sig vara färdig. Men det är inte hennes jobb att slutgiltigt tala om för världen att den är äkta, säger hon.

– Nej det ska göras av en holländare, världens ledande expert på Rembrandt. Tyvärr blev han sjuk och dog för några år sedan, när jag skulle besöka honom för att få det sista ordet.

Så vad ska du göra nu?

– Jag vet inte, vi befinner oss i ett stort vacuum.

I klippet berättar hon om sitt arbete och övertygelsen om att det är en äkta Rembrandt.

Fakta

The Rembrandt Research Project

På 1970 och 80-talet fanns det i Holland en expertgrupp kallad The Rembrandt Research Project, som undersökte kända verk tillskrivna Rembrandt. Enligt Anna Bronzoni Catellani ledde deras undersökningar till att Rembrandts corpus, det vill säga alla verk som ansågs vara äkta, minskade från 800 verk eller fler, till nästan en tredjedel så många.

– När dessa ett antal år senare undersöktes igen, med ny teknik, visade sig bedömningen i många fall vara felaktig och en stor del av tavlorna reattribuerades, det vill säga att de nu återigen anses vara absolut äkta Rembrandt, säger Anna Bronzoni Catellani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.